Кандидатът за президентската номинация на Демократите Бърни Сандърс обвини Хилъри Клинтън, че не е направила достатъчно, за да предотврати намеса на Русия в изборите в САЩ.
Миналата седмица специалният прокурор Робърт Мълър внесе обвинителен акт срещу руски граждани за намесата в изборите през 2016 г. В него се твърди, че те са подкрепяли кампанията на Сандърс, който беше основен конкурент на Клинтън за номинацията на Демократическата партия.

"Истинският въпрос е какво са правили хората от кампанията на Клинтън за (да предотвратят) руската намеса. Те са имали повече информация от нас", казва Сандърс, който сега е сенатор, в интервю за радио във Върмонт.

Той заяви също, че хора от неговия щаб са споделяли информация с този на Хилъри Клинтън за кампанията на руски тролове срещу нея. По-късно неговият съветник и шеф на предизборния му щаб Джеф Уийвър уточни, че става дума за активист на кампанията, а не за член на щаба. Близки до Клинтън обаче отричат с тях да се е свъзвал някой от кампанията на Сандърс.

В интервюто сенаторът от Върмонт казва също, че е забелязал "много странни неща" по време на кампанията през 2016 г., но заяви категорично, че троловете не са го подкрепяли за президентската номинация.

"Дали те са подкрепили моята кампания? Не. Те атакуваха Хилъри Клинтън и използваха моите поддръжници срещу нея."

Сандърс каза още, че изобщо не е знаел, че троловете са подкрепяли неговата кандидатура.

"Обвинението на Мълър дава допълнителни доказателства, че руските власти са се намесили през 2016 г. То показва също, че те са се опитали да настроят привържениците ми срещу Хилъри Клинтън на изборите. Категорично осъждам подобна намеса", написа по-късно Сандърс в профила си в Twitter.

Според обвинителния акт, внесен от прокурора Робърт Мълър миналата седмица срещу 13 руски граждани, те са "извършвали действия, които са имали за цел да разпространяват зловредна информация за Хилъри Клинтън, Тед Круз и Марко Рубио и да подкрепят Бърни Сандърс и след това Доналд Тръмп".

Сред доказателсвата е съобщение от деня след като Сандърс и Тръмп печелят вътрешните избори в Ню Хемпшир, което гласи, че обвинените трябва "използват всяка възможност да критикуват Хилъри и останалите (с изключение на Сандърс и Тръмп - ние ги подкрепяме.)"