"В България рязко се засили раздразнението от поведението на ЕС и САЩ."

Това гласи заглавието на информация на в. "Российская газета" за страната ни. Изданието е официален печатен орган на правителството на Руската федерация.

Българските власти престанаха да крият, че им е омръзнало да се правят на примерни ученици на Запада, които учителите в замяна на послушанието само хранят със "закуски", пише авторът Владислав Воробьов. "Светлото бъдеще" в София вече го учиха. Сега българите, както и всички останали европейци, нямат нищо против да се окъпят в не по-малко светлото настояще. При това в София на най-високо ниво започнаха да правят ултимативни изявления и дори заплашиха Брюксел с "лошо държане".

Членовете на българското правителство започнаха редовно да изпращат в Брюксел, а заедно с това и във Вашингтон, напълно ясни и подчертано емоционални послания.

"Ние години наред изпълняваме всички критерии. Сега съм убеден, че те трябва да вземат решение за влизането на България в Шенген - каза премиерът Бойко Борисов на Мюнхенската конференция по сигурността. - С цялото уважение към моите приятели в Гърция - не може да бъде така, че Гърция да е в Шенген, а България - не. Нима и ние трябва да станем недисциплинирани, за да ни обърнете и на нас внимание? И ние можем да дойдем и да кажем: Дайте ни пари!"

Отнесоха го и американците.

"Америка вече не е същата", отбеляза Борисов.

И веднага обвини Вашингтон в опит да принуди българския бюджет сериозно да развърже кесиите с помощта на завишените цени на американското оръжие.

"Пред американските колеги поставих въпроса - цитират Борисов българските медии. - Нима могат да ни предлагат такива цени за самолети и танкове? Ще водим преговори... Нека ни дадат преференции. Нали им разрешаваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село."

Но да се върнем към Шенген, продължава "Российская газета". Външната министърка Екатерина Захариева настоя в интервю за германския вестник "Ди Велт" еврочиновниците да приемат България и Румъния в Шенген до края на годината.

След това руският правителствен орган цитира коментар на в. "Труд" - така е в текста, а в действителност става дума за препечатан материал на "Дойче веле". И в него се казва, че "изявлението на българската външна министърка придобива особена тежест, тъй като в момента България е ротационен председател на ЕС".

Преди малко повече от месец добре известният у нас Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) публикува анализ, според който българите протестират срещу "колониалния гнет на ЕС".