Ситуацията в дамаското предградие Източна Гута напомня, че Русия носи специална отговорност за това, което се случва там, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от Асошиейтед прес.

Без руската подкрепа за правителството на Башар Асад нямаше да има такива опустошения и жертви, подчерта Науърт. Тя добави, че това показва провалът на мирния процес от Астана, визирайки организираните от Русия преговори в казахстанската столица. Затова САЩ и други страни подкрепят ръководените от ООН мирни преговори в Женева, подчерта говорителката.

"Призоваваме Русия да изпълнява своите задължения, а аз ви призовавам да зададете на руското правителство въпроса какво прави, за да предотврати смъртта на мирни граждани в Сирия", заяви Науърт, цитирана от ТАСС.

Според Науърт ситуацията в Източна Гута е повторение на хуманитарната катастрофа в сирийския град Алепо през 2016 г., когато силите на правителството го отнеха от бунтовниците, отбелязва АП.

Стотици са децата, останали без родители в Гута.

По-рано руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обвини глобалните медии в масирана дезинформационна кампания за ситуацията в Източна Гута. Той подчерта, че те не съобщават "неудобната истина", че в предградието се намират няколко хиляди бойци, включително членове на терористична организация, свързана с "Ал Кайда".

Небензя заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че всички райони на сирийската столица са били подложени на ракетен обстрел. Бойците се крият в училища и медицински центрове, подчерта той. Според руския представител в ООН доброволните отряди на сирийската гражданска отбрана, известни като "Белите каски", са в основата на "добре платената кампания за дезинформация, която беше разгърната" срещу сирийското правителство и Москва.

Конвой с хуманитарна помощ, насочващ се към Африн, е бил обстрелян от турската артилерия. Има пострадали при нападението, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от АП. 

Над 400 мирни граждани, включително близо сто деца, са загинали през последните дни в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, а Русия забави приемането на резолюция за хуманитарно примирие в ООН, която можеше да бъде гласувана днес, предаде Франс прес.

Силите на режима на Башар Асад подлагат на масиран обстрел за пети пореден ден обсадения район край Дамаск. Смята се, че кампанията е подготовка за превземането на Източна Гута, отбелязва АФП. Неправителствени и международни организации и правителства изразиха възмущение от мащаба на обстрела, който е рядък по интензивността си дори в Сирия, където от 2011 г. се води гражданска война. Разрушенията в бунтовническия анклав са колосални.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права от началото на кампанията са загинали 416 мирни граждани, включително 95 деца. За същия период в Дамаск са загинали 16 души, станали жертва на обстрел с ракети и миномети.

Режимът твърди, че иска да завземе Източна Гута, за да прекрати обстрела на столицата си, припомня АФП.

Въпреки съпротивата на САЩ, Франция и Швеция руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви вчера, че членовете на Съвета за сигурност не са постигнали единно становище за налагането на едномесечно хуманитарно примирие. Той определи предложената резолюция като нереалистична и предложи поправки в последната минута. Руските предложения изключват незабавното прекратяване на огъня и вместо това искат всички страни да прекратят враждебните действия възможно най-скоро, както и да работят за незабавна и безусловна деескалация на насилието и 30-дневна хуманитарна пауза, предаде Асошиейтед прес. Освен това руският текст включва осъждане на непрестанния обстрел на Дамаск от Източна Гута и изразява съжаление за продължаващите опити на терористични групировки да превземат територии и да нападат мирни граждани и цивилни обекти.

Няколко дипломати от Съвета за сигурност, запознати с проекта, го определиха като неприемлив, съобщава АП.