Министър-председателят Бойко Борисов ще направи дебют днес като председателстващ заседанието на Съвета на ЕС. Това право му се пада заради българското европредседателство. 

Тази вечер в Брюксел ще се обсъждат особено важни теми - какъв ще е съставът на Европейския парламент след напускането на Великобритания, правилата за избор на председател на Европейската комисия, както и многогодишната финансова рамка на Общността след Брекзит.

След оттеглянето на Великобритания от ЕС, броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочва, че останалите освободени места трябва да бъдат запазени като резерв за бъдещи разширявания.

По отношение кандидатурата за председател на Еврокомисията, Туск припомня настояването на Европейския парламент кандидатът да бъде избран между водачите, които ще бъдат номинирани от европейските политически партии, предаде БНР. Ще бъде засегната и идеята за създаването на транснационални листи на европейските избори, но чак в контекста на вота през 2024 година.

По повод многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г., Туск подчертава, че Европейската комисия трябва да получи политически насоки от Европейския съвет, преди да изготви своите предложения.

Борисов е в Брюксел от снощи за участие във вечеря с още 11 европейски ръководители по покана на белгийския премиер Шарл Мишел.