България заема четвърта позиция в Европейския съюз по брой на умишлени убийства, показват данни на Евростат.

Изпреварват ни само трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония, а най-малко жертви на убийства са регистрирани в Австрия, Холандия и Испания.

Според евростатистиката в България през 2016 г. са извършени 79 убийства и 26 опита за убийства. Регистрирани са 820 престъпления с нанасяне на телесна повреда.

За същата година данните отчитат също 97 осъдителни присъди за извършени убийства в различни периоди, като за това са осъдени 100 лица.

В същото време коефициентът на криминалната активност у нас е намалял значително за 5-годишен период – от 600 на 450 криминално проявени лица на 100 хил. души.

Междувременно по БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че "вероятно убийството на Петър Христов е свързано с бизнеса му". Търсим и лични мотиви, още работим по случая, каза Радев.

Христов, известен като близък до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, беше разстрелян в началото на януари на излизане от офиса си. Радев не уточни за кой от всичките бизнеси на Христов става въпрос. Бизнесменът има фирми в хранително-вкусовата промишленост и в строителството.

 
В сутрешния блок на БНТ Радев не пропусна и темата "Шенген".

"Не е полезно разделянето на България и Румъния, това каза и господин Станишев, аз също смятам така. Това, че още не ни приемат в Шенген, си го обяснявам с политически причини. Ние постоянно трябва да доказваме, че всичко е наред и да ги успокояваме. В момента миграционният натиск по границата е нулев. Тук-там има по един-двама и ги хващаме, и то на сръбската граница. Това е в продължение на няколко месеца вече. Цялата граница с Турция е обхваната от построената ограда. Трябва да има по-голяма техника за по-добрата поддръжка. Който прекрачи закона, си носи отговорността, допълни още той. Сега, освен че ще надградим със сензори и камери, купуваме и автомобили, които също да пазят границата. Това е и реалната охрана на съоръжението. Много внимаваме някой, който е бил пряк участник във войната, да не преминава през нашата страна. Знаете за случая със задържания мароканец", каза Радев.

През февруари в България беше задържан мароканецът Нофал Зохри, издирван от мароканския клон на Интерпол за терористична дейност и участие в подразделения на ИДИЛ.