Специалният прокурор Робърт Мълър предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс - бивши служители на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Този път обаче те не са заради разследваната от Мълър предполагаема руска намеса в изборите за държавен глава в САЩ през 2017 г. А са за измами, свързани с лобистката им дейност за бившето проруско правителство на Украйна, свалено след бунтове през 2014 г. Двамата правили това, преди да започнат работа в щаба на Тръмп.

Пол Манафорт

Манафорт е обвинен в изпирането на над 30 милиона долара, които получил като лобист на бившия украински президент Виктор Янукович. Той укрил парите от властите с помощта на Гейтс.

Последният се присъединява към предизборния щаб, след като Манафорт за кратко става негов ръководител. Той е обвинен в подаване на фалшиви данъчни декларации, недеклариране на сметки в чужбина и банкова измама.

Цялата схема е действала от 2006 г. до ден днешен, се казва в документа с общо 32 обвинения.

През октомври 2017 г. Мълър вече предяви срещу Манафорт и Гейтс обвинения, включително за неверни показания, пране на пари и нерегистриране като чужди агенти. Те също са за дейността им в Украйна.

Рик Гейтс

Но тогава двамата станаха и първите обвиняеми по разследването в САЩ за намеса на Русия в изборите. Те се предадоха на правосъдието, след като бяха призовани да го направят. Дори за кратко бяха поставени под домашен арест.

Пре лятото пък ФБР претърси дома на Манафорт в щата Вирджиния.