"Дръж се, корупция, ГЕРБ те гази!"

Така с ирония депутатът от БСП и член на правната комисия Крум Зарков обрисува фарса с ремонта на прясно приетия антикорупционен закон - гордостта на ГЕРБ. С новите текстове на практика се дава възможност на общинските съветници, общо около 6000 души в цялата страна, да изпадат в състояние на конфликт на интереси и през следващите две години.

С антикорупционния закон, приет окончателно през януари, се въведе изискване общинските съветници да не могат да бъдат членове на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие. Освен това представителите на общинските съвети по новите правила трябваше да се разделят с участието си във фирми или качеството си на еднолични търговци, ако дружеството, в което са, има сключени договори с общината, в която са избрани, или с дружества и предприятия на въпросната община, ако възнамеряват да изкарат пълните си мандати. Имаше и срок за декларирането на промени в статута им -  23 февруари, т.е. днес.

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче внесоха експресно тази сряда промени в описаните срокове - за общински съветници новите правила за конфликт на интереси да влизат в сила от 1 декември 2019 г. Това значи отлагане до приключване на сегашните мандати на местната власт - следващите редовни избори за кметове и местни парламенти са през есента на 2019 година.

За това настояха и от Националното сдружение на общините в България с мотива, че не може по средата на мандата да се налагат нови рестрикции за местните парламентаристи. И дадоха прословутия вече пример с доктор общински съветник, който има практика в общинско помещение, сключвайки договор с общината. А за да замаже депутатския гаф, новосформираният орган за борба с корупцията излезе със становище, че въпреки че няма все още одобрени образци на декларациите за конфликт на интереси, няма пречка засегнатите лица да опишат такива в свободен текст.

От левицата обаче възразиха, че с удължаването на срока ГЕРБ няма да пребори корупцията. Единственият ефект, който ще се постигне, е, че настоящите и бъдещите местни парламентаристи просто ще излязат от бордовете на дружествата и ще прехвърлят на доверени лица собствеността.

"Сега и в близките дни искаме да бъде предоставена информация за всички общински съветници, които са в търговски отношения с общините. За тези две години ще си прехвърлят бизнесите, ще си наредят нещата така, че да останат общински съветници. С една дума - дръж се, корупция, ГЕРБ те гази!", обрисува бъдещето Крум Зарков.

"Поправяме едни и същи закони през две седмици именно защото не се слушаме. Когато пристигнат 6000 преписки за проверка на имуществото за 10 години назад, чисто административно този орган няма да може да ги обработи и ще спре да работи още преди да е започнал. Но какво ни интересува, важното е, че го изпратихме в Брюксел", посочи той.

"Те вече са изпълнили изискванията по този закон, заемайки тези длъжности. Редно ли е по време на текущия мандат да се поствят нови по-тежки изисквания. Освен това в днешния ден общинарите би трябвло да подадат нови декларации за несъвместимост. Липсата на образец на декларации не освобождава лицата да подадат такива. Ако има конфликт на интереси, това поведение се санкционира и по стария, и по новия закон", опонира Данаил Кирилов (ГЕРБ), вносител на изменението и председател на правната комисия.

Като цяло дебатите бяха вяли, но се оживиха в момента, в който Кирилов предложи измененията да бъдат подложени директно и на второ четене, т.е. да бъдат приети окончателно само в рамките на едно заседание. От левицата обаче възразиха, че искат да внесат предложения между първо и второ четене в 3-дневен срок. Последваха процедурни боричкания имат ли право, след като дебатите вече са приключили, тък като по правилник предложения могат да се правят само по време на дискусиите.

В крайна сметка бе прието изменението да бъде гласувано в две четения. И естествено управляващите го приеха.