Днес отново надзиратели и съдебни охранители излязоха на протест пред Софийския затвор, а също в Ловеч, Бобов дол, Пловдив, Шумен, Варна и др.

Само преди два дни те бяха предшествани от "открити събрания" на синдикатите пред съдебните палати в големите градове. Недоволството им е от края на 2017 г., но се засили, след като премиерът Борисов прие МВР синдикатите след сходни протести и увеличи бюджета, който и без това е над 1 млрд. лв., с още 100 милиона.

Хората от двете сходни дирекции ГДО и ГДИН - и двете са под шапката на Министерството на правосъдието, а не на МВР - искат 3 неща:

Повишение на заплатата с 20%, изравняване на надбавките с тези в МВР и запълване на щатовете. В момента поради незаети бройки един надзирател пази около 100 осъдени.

Пред Клуб Z при протестите преди седмици служител каза, че вече стартовата разлика между тях и МВР за постъпващ служител е 200 лв. в заплатата.

"Чудя се защо се прави този двоен стандарт в сектор „Сигурност“ и не мога да намеря логично обяснение. Ние също работим с този криминален контингент, с който работят колегите от МВР, охраняваме съдебните сгради, охраняваме магистрати, служителите в тези сгради, хората, които са ангажирани с целия съдебен процес. И наистина си задавам въпроса защо се прави този двоен стандарт, кой има полза от това – обществото, гражданите, самите служители или престъпниците“, каза преди дни служител.

Утре е насрочен национален протест, като лъчове от страната ще се насочат към София.