За втори път днес депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев взема на прицел бъдещия собственик на най-голямото енергоразпределително предприятие в България - активите на ЧЕЗ. Преди ден стана известно, че българската "Инерком груп" е купувачът. Отчетите й в Търговския регистър показват твърде мижава бизнес дейност.

Продажбата на най-голямото "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ трейд" - и трите с оборот от около 1.8 млрд. лева, започна преди година.

След като в сутрешния блок на Нова телевизия Добрев обърна внимание на сделката, продължи и в парламента.

"Колегата Валентин Николов (депутат от ГЕРБ, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" - б.р.) вчера е казал, че вероятно и ДАНС ще провери купувача. Надявам се, ако има нещо сиво - то да бъде разкрито. Същественото е дали една такава фирма има капацитет да управлява дружество като ЧЕЗ. 1.8 милиарда лева е оборотът на ЧЕЗ за миналата година, това е 2% от БВП на България“, изтъкна Делян Добрев.

Попитан дали е възможно фирмата да купува ЧЕЗ със заем, депутатът посочи: "Необяснимо е фирма с 90 млн. активи, която е на загуба, да вземе заем за 300 млн. евро.“

"Не мога да го разбера. Това би означавало, че всеки в България може да си регистрира фирма и да купи ЧЕЗ“, каза още Делян Добрев.

Предстои сделката да получи одобрението на българската Комисия за защита на конкуренцията, а и КЕВР ще я обсъди.