Шестима заподозрени наркотрафиканти бяха арестувани в Русия и Аржентина, предаде Ройтерс.

Причина са 389 килограма кокаин, открити в 16 куфара в руското посолство в Буенос Айрес. При това не къде да е, а в училището на територията на дипломатическия комплекс, уточнява Нюз.ру.

Дрогата била намерена още през 2016 г., но за това стана ясно едва сега. Заради находката била предприета съвместна полицейска операция, продължила повече от година.

Разследването започнало след обаждане на руския посланик Виктор Коронели през декември 2016 г. Дипломатът съобщил на властите в Буенос Айрес, че трафиканти се опитват да вземат куфарите с кокаин от мисията и да ги изпратят зад граница с дипломатически полет.

Тогава започнала безпрецедентна аржентинско-руска операция. Наркотикът бил подменен с брашно.

"Поставено бе устройство за следене в багажа, който щеше да бъде изпратен за Русия - тя бе крайната дестинация", заяви аржентинската министърка на сигурността Патрисия Булрич.

Куфарите престояли в училището почти година. В края на 2017 г. те били изпратени в Русия под контрола на агенти под прикритие.

На 21 февруари били арестувани двама аржентински граждани.

Единият от тях е 35-годишен старши полицейски инспектор на име Иван Близнюк, потомък на руски имигранти. Той следвал в Москва, където завършил две висши образования. Първото е руски език и литература, а второто - патрулиране и обществена сигурност. След това отишъл в Санкт Петербург, където в Университета на МВР специализирал криминално профилиране и тероризъм.

Близнюк бил задържан на летище "Есейса" в Буенос Айрес при завръщането му от Рим.

Другият аржентинец работил в руското посолство, но преди време напуснал.

Четири ареста са извършени в Русия. Двама от задържаните там - Александър Чикало и Али Абянов, са бивши служители на посолството в Буенос Айрес, където отговаряли за логистиката.

Все още се укрива един от главатарите на мрежата, каза Булрич. По данни на АП той е известен само като К. и вероятно се укрива в Хамбург, Германия.