В дни с прекомерно замърсяване на въздуха градският транспорт и велосипедите под наем в Брюксел ще бъдат безплатни, реши управата на града.

Когато в два поредни дни са отчетени превишени равнища на мръсния въздух, ще бъде забранено горенето на дърва, ако те не са единствената възможност за отопление на домакинствата. При липса на бързо подобрение на показателите, в белгийската столица ще бъде забранено движението на превозни средства. Право да се движат ще имат единствено автобусите (от превозните средства с двигатели с вътрешно горене), както и автомобилите на специален режим (полиция, пожарна, спешна помощ) и електромобилите.

Брюксел въвежда и мобилно приложение, от което всеки може постоянно да следи качеството на въздуха. Приложението ще съдържа карта, на която ще бъдат изобразявани местата, засегнати най-много от разпространението на фини прахови частици.

В края на януари т.г. общинския съвет в София въведе т. нар. зелен билет на цена един лев, който да стимулира хората да оставят автомобилите си и да ползват градския транспорт. Билетът важи за цял ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

Мярката се прилага два дни след отчетен особено мръсен въздух в столицата, тъй като официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране. 

Първия път, когато беше въведена мярката, столичани забелязаха, че билетът не се продава навсякъде и няма достатъчно количество за желаещите да се възползват от евтиния градски транспорт.