Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе днес с остра декларация срещу продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което държи близо 1/3 от територията на страната на никому известната Гинка Върбакова от Пазарджик.

Нинова заяви, че това е въпрос на национална сигурност и постави няколко въпроса към премиера Бойко Борисов и посочи, че той е лично отговорен за сделката. Призова и всички институции да направят проверки откъде малката фирма на Върбакова "Инерком груп" е извадила огромните 320 милиона евро, за да закупи активите на чешкото дружество, което генерира близо 1.8 милиарда лева оборот.

"Толкова ли държавата няма 320 милиона!? Въпрос на държавническо отношение е, това тук е въпрос на национална сигурност", призова Нинова държавата да купи енергодружеството.

И настоя "категорично" Борисов, "между две вечери", да дойде в парламента и да отговори на въпросите: Има ли правителството информация за тази сделка и какво е отношението на Борисов по нея.  Ако имало информация, значи ставало дума за "паралелна държава" и "паралелен премиер", посочи лидерът на БСП. Ако обаче министър-председателят не знаел нищо за сделката, значи изобщо нямаме министър-председател, а в добавка това било показателно за отношението на чешкото правителство към българското, посочи още Нинова. 

Лидерът на БСП призова президентът Румен Радев да се намеси, защото енергийната мрежа е част от националната сигурност на държавата и била в неговите правомощия. Призова и омбудсманът Мая Манолова да излезе с позиция, защото ЕРП-то обхваща 2 милиона  домакинства, които ще бъдат засегнати от продажбата.

Накрая Нинова призова всички партии за обединение по темата, защото тези 2 милиона домакинства са български граждани, без оглед на политическите им пристрастия и на това за коя партия са гласували на парламентарни избори. "Г-н Сидеров къде сте, вие сте партньори в това правителство и не бих искала да споменавам какво сте говорили Патриотите от тази трибуна за ЧЕЗ, но все пак ваши са думите, че с едни добри адвокати ще изгоните ЧЕЗ от България“, заяви Нинова. Тя припомни, че БСП се е възпротивила още при приватизацията на ЕРП-ата по време на кабинета "Сакскобургготски", когато бяха продадени 67% от тях, а останалите 33% - при първия кабинет "Борисов".

"Не си даваме държавата нито на Гинка от Пазарджик, нито на КОЙто е този, който стои зад нея. Вие, г-н Борисов, носите персонална отговорност за тази сделка. Ние ще се противопоставим на този най-ярък пример на паралелната държава!", посочи в заключение Нинова.

За трети път този ден на бившия енергиен министър и председател на ресорната комисия в народното събрание Делян Добрев му се наложи да коментира сделката.

"Аз също изразих въпроси. В крайна сметка има институции, няма нужда да ги поризовавате да си свършат работата. Няма нужда да омаловажавате и срещите на премиера Борисов. На въпросната вечеря в Белгия, с премиера на Белгия, са присъствали 12 лидери от ЕС, не 28. Единственият лидер от Балканския полуостров е бил Борисов, не виждам защо го омаловажавате", заяде се с Нинова Добрев по въпроса с "вечерите".

Става въпрос за вечеря с евролидери в Белгия, състояла се в замъка "Хертохинедал" край Брюксел. Премиерът е в белгийската столица по покана на министър-председателя на Белгия Шарл Мишел.

Ресорният вицепремиер Валери Симеонов няма отношение

Днес Симеонов бе в парламента, за да присъства на обсъждането на законови изменения, свързани с ремонтите на оградата по границата с Турция, която е негово "отроче". Неизбежно бе попитан за сделката за активите на ЧЕЗ. А отговорът бе, че това са отношения между два частни субекта и държавата няма много механизми за намеса:

"Нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал. Това е пазар, колкото и крупна да е сделката, тя е между два търговски субекта, няма никакво основание държавата да се меси. Ако фирмата има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси.  Регулаторите са на ход, дотолкова доколкото трябва да издадат одобрение, но ако нямат основание, не могат да не одобрят сделката. Не може да се очаква държавата да се меси в такива частни сделки, по-скоро интересен е въпросът защо държавата няма никакви дялове в тези дружества и не може да влияе върху едни такива сделки.

На ход е Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да даде зелена светлина за продажбата. Купувачът на българските активи на ЧЕЗ беше избран от държавната чешка компания. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) също ще даде оценка на сделката, свързана с капацитета на избрания купувач. Целият процес може да отнеме половин година. 

"За потребителите няма да настъпят промени - те ще продължат да заплащат ползваната електроенергия по цени, утвърдени от КЕВР /цена на електроенергията и цена на мрежови услуги/. От формална гледна точка на фактурите им за потребената електроенергия няма да пише името на досегашния собственик, а името на новия собственик", коментираха от КЕВР пред 3еNews.

През лятото изтичат тригодишните инвестиционни планове на трите ЕРП-ата у нас и те ще трябва да представят в КЕВР новите си планове за периода 2018-2021 г. Тогава и новият собственик - "Интерком груп", ще трябва да представи своята бизнес стратегия. 

Волен Сидеров подкрепя Нинова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи опозицията в лицето на Нинова, като отбеляза, че е нужна основна проверка на сделката и изчистване на всякакви съмнения.

"Българското енерго, както го наричахме, беше дадено на безценица на чешка държавна фирма и нарекоха това приватизация. Защо ние не отидем да купим чешкото енерго?“, попита националистът.

Според него с проверката трябва да се заемат прокуратурата и новото антикорупционно бюро.

Държавата няма да е по-добър стопанин, смята Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира темата след краткото си участие в днешния парламентарен контрол.

"В тази ситуация има концептуален спор каква е ролята на държавата и дали държавата е по-добър стопанин и трябва ли да купува търговски дружества от пазара. Моят отговор е не", заяви той.

Според него това си е сделка между частни субекти (ЧЕЗ е държавна компания - б.р.), и е работа на регулаторите - КЗК и КЕВР - да си свършат работата. Той и не намери проблем в това, че Волен Сидеров е съгласен с Нинова. И коментира предложението на лидера на "Атака" - държавата да купи ЧЕЗ, така:

"Вижте, ние не можем да регулираме частни отношения. Още в периода, за който се заговори, че ЧЕЗ иска да продава своя бизнес в България тръгнаха приказки от типа национализация или покупка на подобен тип актив. Мисля, че държавата е направила своя избор какъв тип икономика да води. Не съм сигурен, че едно предприятие, водено от държавата, ще се справи по-добре от частната инициатива“, заяви той.