Българското малцинство да се чувства в Сърбия като у дома си. Да не е вече сред най-бедната част от Европа.

Това обяви сръбският президент Александър Вучич в София по време на съвместната пресконференция с домакина си Румен Радев.

Вучич добави още, че България и българите трудно биха намерили по-лоялни  и по-близки партньори и приятели от сърбите. "В България виждаме приятелска държава, приятелски народ", каза още той.

Той поиска "да оставим в миналото онова, което преди 130 години се е случило и да гледаме към бъдещето, защото сме братски народи".

Вучич обеща повече внимание към българското малцинство в Сърбия. Той говорил с Румен Радев за "определени решения, за промотиране на българския език, по-добро финансиране на медиите на български език". Сръбският президент отчете, че 1031 ученици учат български език. Както и че през 2017 г. Сърбия е решила проблема с 12-те учебника на български език.

"Напълно сме готови да говорим за всичко, което ще даде възможност българското малцинство да се чувства по-добре и как да му помогнем", твърди Вучич. Той не даде конкретика обаче как смята да се разреши проблема с ограничения достъп до здравеопазване в районите на Димитровград и Босилеград. 

 
При предстоящото си посещение в Сърбия Румен Радев заедно с Вучич ще бъдат заедно и в двата града, населени преобладаващо с българско малцинство.
 
 
Двамата са коментирали по време на разговорите си темата за преговорите на Белград с Косово. Решаването на проблемите с Косово са условие за приемането на Сърбия в ЕС. Според сръбския президент трябва да има отстъпки и от двете страни, за да се стигне до решение, до компромис.
 
"Ако това не стане, няма да е краят на света", каза той. Но пожела "не само да чуват, но и да слушат това, което Сърбия казва". "Сърбия да остане унизена и оскърбена, това не е решение", добави той.
 
"Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми. Когато Сърбия представи своите аргументи, те да бъдат внимателно анализирани, да не се отчита само тясното влияние само на момента, а да се разглеждат в стратегическа перспектива. как ще се отразят след 20, 30 години", коментира Радев.

 

Вучич похвали икономическото сътрудничество между двете страни. Като отбеляза, че Сърбия поема ангажимента да довърши своята част от пътя до КПП "Градина" възможно най-скоро.

"Помолихме България пътят до София да се довърши. Знаем, че България работи много в други части на страната. Намерението ни е да модернизираме жп линията до Ниш. 270 млн. евро са отделени за електрификацията ѝ.  Интерконекторът започва да се строи, плюс газопроводът. Очакваме най-вече откъм България да идва огромното количество газ", коментира още сръбският президент.

Предвидено е общата дължина на газопровода да бъде 105 километра. Стойността на сръбския участък се оценява на около 80 милиона евро, а на българския - на 45 милиона евро. София вече получи средствата от ЕС, Белград също води преговори с Брюксел за отпускането на средства за проекта.