Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Борисов е в Брюксел на неформална среща на върха на правителствените и държавни ръководители от ЕС.

"Като се върна, ще говорим с коалиционните партньори и ще вземем решение кой да я замести", обясни Борисов.

Той допълни, че е посъветвал Петкова да депозира оставката си.

Преди това Петкова обясни, че е подала оставка заради това, че има връзки с купувача на ЧЕЗ и очаква премиерът да вземе решение.

"И вие имате приятели", коментира Борисов.

Той е говорил сутринта с Петкова. Премиерът припомни, че когато са продавани ЕРП-тата ГЕРБ не е съществувал.

"За съжаление като говорих каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. По никакъв начин не сме влияели на тази сделка, няма и как", каза Борисов.

И допълни, че ГЕРБ никога не е бил в добри отношения с ЧЕЗ. Борисов припомни, че оставката на първото му правителство стана факт, след протести заради завишени сметки за ток. Впоследствие се оказа, че причината е била забавени фактури от ЧЕЗ.

"Няма как нито да контролираме, нито да попречим. Сега имаме инстутиции  - КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, ако трябва да се проверяват пари, произход. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било може да повлияе на подобна сделка", заяви Борисов.

Той припомни, че преди дни Нова ТВ бе купена от друг чешки милиардер и то за огромна сума пари.

"Защо тогава не попитахте ГЕРБ има ли отношение или правителството? Или утре някой може да каже защо не изкпуим на "Нефтохим" Бургас акциите. Ние сме отдавна пазарна икономика и сме приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите", заяви Борисов.

По повод Петкова той обясни:

"Считам, че е  честен човек, но няма как да си махнеш 20 годишно приятелство. И вие сигурно имате приятели. И за това почтеното, правилното е да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля, ще вземем задно рещение кой да я замести".