Олигархът Евгений Пригожин, наричан "готвача на Путин" и смятан за човека, който контролира убитите на 7 февруари в Сирия руски наемници, е бил в постоянни контакти с Кремъл и представители на режима в Дамаск в дните и седмиците преди и след нападението.

Това съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на данни на американското разузнаване.

То прихванало комуникации на Пригожин. В тях той съобщава на висш сирийски представител, че си е "осигурил разрешението" от неназован руски министър да задейства "бързо и мощно" идея, която ще бъде осъществена в началото на февруари.

Разузнаването на САЩ смята, че Пригожин почти със сигурност контролира руските наемници, сражаващи се в Сирия на страната на сирийския президент Башар Асад. Те са служители на Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. В нея има крайни националисти и ветерани, някои от които са участвали в конфликта в Украйна.

Данните на службите дават допълнителна информация за инцидента, за който всички страни съобщават съвсем малко. Пентагонът дава неголеми подробности, а Москва постоянно променя цифрите.

Американските разузнавателни агенции отказаха коментар.

Това, което се знае, е, че атаката е най-голямото предизвикателство към американското военно присъствие в Източна Сирия, след като екипи за специални операции от САЩ започнаха да се разполагат там през 2015 г. в подкрепа на местните им съюзници в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Случаят повдига също така въпроси за продължаващото американско сътрудничество в Сирия с Русия, която е главната опора на Асад в гражданската война.

Висш чиновник от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност, описа инцидента като "тревожен". Той допълни, че "е потресаващо как самите руснаци побързаха да се разграничат" от нещо, което според него е операция "под сирийско командване и резултат от сирийска заповед".

"Мисля, че си дават сметка колко може да навреди това на по-нататъшно сътрудничество", допълни чиновникът.

В момента американските и подкрепяните от Русия сили на Асад са разделени само от една линия от няколко километра в Източна Сирия. Първите не могат да минават на изток от река Ефрат, а вторите - на запад. През последните години американски и руски военни представители поддържат почти всекидневни контакти по телефона, за да гарантират, че техните бойни самолети и сухопътни сили няма да се сблъскат едни с други.

"Объркващата" атака

Инцидентът стана през нощта на 7 срещу 8 февруари. Тогава централата на американските войски и сирийските им съюзници, разположена близо до стратегическо петролно находище на няколко километра източно от Ефрат и до град Дейр аз Зур, бе нападната от проправителствени сили, наброяващи между 300 и 500 бойци.

Американците бързо дадоха безмилостен отговор, като използваха бойни самолети и хеликоптери AC-130 и "Апачи". Три часа по-късно нападателите се оттеглиха, като според американското военно командване са дали близо 100 убити. Нямаше съобщения за жертви сред американците и съюзниците им от Сирийските демократични сили (СДС). 

В изявленията си след атаката Пентагонът повтаря, че все още извършва разследване и не е излязъл със заключение за самоличността на нападателите. Министърът на отбраната Джеймс Матис нарече инцидента "объркващ" и заяви, че "не може да даде никакво обяснение" защо проправителствени сили са преминали река Ефрат и са обстрелвали централата на СДС и американските военни, за която се знае, че се намира там.

 

Руското правителство категорично отрича да е замесено. След атаката от Министерството на отбраната в Москва само заявиха, че "отряд на проправителствена милиция" извършва "наблюдение и проучване" на дейността на бунтовническа групировка -  вероятно "Ислямска държава", която обстрелва позиции на правителствените сили. Милицията нямала намерение да атакува базата на СДС, твърди Русия и обвинява на свой ред американската армия, че е извършила с нищо непредизвикано нападение срещу отряда.

От Москва казаха също, че милицията не е информирала руската оперативна група за намеренията си за следене. Това гласи съобщение на ТАСС.

В. "Комерсант" цитира военен представител - че руското военно командване в Сирия разглеждало инцидента като "опасен авантюризъм".

Но след като руски и американски медии започнаха да пишат, че повечето загинали са наемници от Русия, говорителката на външното министерство в Москва каза, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

В ново изявление от 20 февруари ведомството призна, че "има загинали граждани на Русия... има и ранени - те са няколко десетки" и че на ранените  "е оказано съдействие за завръщане в Русия, където... те са подложени на лечение в различни лечебни заведения".

"...По никакъв начин не са участвали военнослужещи от Руската федерация и не са били използвани обичайни технически средства", се казва още в изявлението.

В него обаче става дума за "руски граждани, заминали там по своя воля и с различни цели" и че "не е работа на МВнР да оценява правоспособността и законността на такива техни решения". Русия призна, че много от нападателите, сред които има военнослужещи от редовната сирийска армия, са били наемници.

"Хубава изненада" за Асад

Бойци "вагнеровци".

Прихванатите от американското разузнаване съобщения не само покават, че Евгений Пригожин е лично замесен в подготовката на атаката, но и че я е обсъждал с висши сирийски представители. Сред тях е министърът на президентските дела Мансур Фадлала Азам.

В кореспонденция от 24 януари Пригожин казва, че предния ден си е гарантирал разрешението на неназован руски министър да действа "бързо и мощно" с идея, която очаква решение от сирийското правителство.

На 30 януари олигархът "дава знак, че има "хубава изненада" за Асад, "която ще дойде между 6 и 9 февруари". Според доклад на разузнаването той също така получил уверения от министър Азам, че ще му бъде платено за свършената работа.

Американските доклади отбелязват зачестилите контакти между Пригожин и представители на Кремъл през същия период. Сред тях са шефът на президентската администрация Антон Вайно и заместникът му Владимир Островенко. Съдържанието на тези разговори обаче не е известно. Комуникациите продължили до 5 февруари и били подновени в деня след атаката край Дейр аз Зур.

Американските спецсили в базата и разузнаването от въздуха забелязали готовите за нападение сили да се мобилизират западно от Ефрат най-малко седмица по-рано, твърдят Джеймс Матис и ген.-лейтенант Джефри Хариган, шеф на Централното командване на ВВС на САЩ. Тогава те уведомили руснаците и предупредили, че базата ще се отбранява сама. Запитан през миналата седмица какви са били разговорите, Хариган отговори само, че са били "професионални".

Според Матис в нощта на нападението "руснаците се кълнат, че когато се обадихме, не са знаели за пресеклите реката сили, които се приближиха. Те бяха уведомени, "когато започна стрелбата", и казаха на американците, че "там няма руснаци".

Хариган допълни, че когато нападателите започнали да атакуват базата с танкове и артилерия, американците нанесли ответен удар.

На 18 февруари, при завръщането му от Европа, репортери попитаха Матис дали руското правителство носи отговорност за гражданите си, сражаващи се по договор като наемници в Сирия.

"Бих предпочел да не отговарям точно сега. Трябва ми повече информация, за да разбера и да дам сигурен отговор", каза шефът на Пентагона.

Правителството в Дамаск на няколко пъти заплаши да използва сила, за да гарантира изтеглянето на американските сили от Сирия. Русия, макар да влезе в трудно партньорство със САЩ с цел избягване на сблъсъци, също осъди това присъствие като незаконно Според Кремъл Вашингтон, за разлика от Москва, не е получил разрешение от правителството на Асад.

Петролната сделка на Пригожин

По данни на американското министерство на финансите Евгений Пригожин притежава руската компания "Евро Полис". Според петербургския сайт "Фонтанка" през 2016 г. тя сключила сделка със сирийското правителство да получи дял от 25 на сто от петрола и природния газ, произвеждани на териториите, от които е изтласкана "Ислямска държава". Повечето от тези находища се намират от източната страна на Ефрат. Там бойците от СДС, подкрепяни от американските сили, постигат успехи срещу джихадистите.

Свързаната с Пригожин ЧВК на Вагнер, изглежда, осигурява сухопътни сили за постигането на целта, като работи по договор с правителството в Дамаск.

Използването на ЧВК на Вагнер в операции като тази на 7 февруари показва доколко частните наемнически групи са свързани с руските военни усилия в Сирия и навсякъде другаде. Същевременно те позволяват на Кремъл официално да отрича участието си, изтъква Майкъл Карпентър - бивш чиновник от Пентагона и Белия дом, работил в администрацията на президента Барак Обама по въпросите на политиката към Русия.

"По-въжното е, че те могат да подходят към подкрепяните от американците СДС по начин, по който редовната руска армия не би посмяла да го направи", заяви той.

Самият Пригожин направи така, че е незаменим за Кремъл, каза Андрю Уайс - експерт по Евразия от Фондацията за международен мир "Карнеги":

"От една страна, той прави неща, които са на ръба на бръснача, като разполага със значителна информация срещу Америка. От друга, той е дълбоко преплетен с дейността на министерството на отбраната и осигурява бойци и други услуги."