Процедурата за продажба на активите на ЧЕЗ в България не е била прозрачна, смята собственикът на Energo-Pro Яромир Тесарж. Неговата компания бе сред кандидатите за активите на енергийния концерн, но за купувач беше избрана регистрираната преди няколко месеца в Пазарджик "Инерком груп", еднолична собственост на Гинка Върбакова.

"Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова", казва Тесарж пред lidovky.cz.

Тесарж е убеден, че процедурата за подбор на купувач не е била прозрачна. В писмо до надзорния съвет на ЧЕЗ той критикува държавната компания за това. В него се цитира анализ на консултантската компания BDO Advisory, според която ЧЕЗ не предоставя на потенциалните купувачи един и същ достъп до информация.

"Заключенията в доклада показват, че процесът по продажба на активите очевидно е бил засегнат от недостатъчна информация за оферентите, което затрудни позицията им и така е по-малко вероятно те да дадат възможно най-доброто предложение", се казва в писмото, цитирано от чешкия сайт.

Процесът на подбор на купувач няма ясна стратегия и не отговаря на обичайните пазарни стандарти, а организацията му не съответства на размера на сделката и значението на актива, смята също Тесарж.

"В случай на непрозрачна тръжна процедура може да бъде предоставена неправомерна държавна помощ", пише още в писмото.

През юни 2012 г. чешката компания Energo-Pro купи ЕРП-ото, което разпределя и снабдява с електроенергия домакинствата в Североизточна България.