Южноиндийски щат стана може би първият в света, в който се предлага публично финансиране за имплантиране на гърди, съобщава "Гардиън".

"Защо процедурите за красота да не са и за бедните?", обяснява решението местният министър на здравеопазването.

Преди дни здравното ведомство на щата откри безплатни услуги за имплантиране на по-големи гърди в клиника в столицата на Тамил Наду Ченай. "Ако не предложим процедурата безплатно, те могат да търсят опасни методи или да вземат големи заеми, за да я направят", обяснява С. Виджай Баскар, министър на здраевопазването на щата.

Клиниката вече предлага реконструкция на бюст за пациентки, болни от рак, но сега разширява дейността си като ще извършва операции и на жени, които искат да увеличат или намалят размера на гърдите си по други здравословни или козметични причини.

Завеждащата отделението по пластична хирургия в клиниката д-р Рамадеви обяснява, че някои от неините пациенти прибягват към намаляване на обема на гърдите си заради болки в раменете и гърба, но голяма част искат да направят корекциите, за да имат по-голяма самочувствие.

"Има и псхологически ползи. Много момичета с големи гърди не искат за излизат от къщи. Няма причина бедните да бъдат лишавани от тези операции", обяснява още тя.

От процедурата ще могат да се възползват и мъже.

Козметичната хирургия лека-полека набира популярност в Индия, тъй като индийците стават по-заможни. През 2016 г. са били извършени 420 хил. процедури, а година по-рано те са били 390 хил.

Според Международното общество за естетична пластична хирургия в Индия през 2016 г. са извършени 33 хил. увеличавания на бюста, а през 2010 г. те са били 50 600.

Сред мъжете числата се увеличават. През 2016 г. 25 640 индийци са претърпели операция по намаляване на гърдите, през 2010 г. те са били 11 хил.

Правителството на Тамил Наду е известно с щедростта си, особено при предишната премиерка Джайлалитхая, която първа отвори кухни за бедните и дари сватбените си бижута на нуждаещите се.

Бившият здрвен министър на щата д-р С. Еланго разкритикува сегашното решение на местното правителство като популистко.

"Фондовете на щата са нужни за лечението на заразни и незаразни болести. Тъжно е, че се фокусираме върху красотата вместо върху животоспасяваща хирургия", каза той пред "Таймс ъф Индия"