Разпоредена е вътрешна проверка в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която да провери още един път колко точно са просрочените задължения към чужди здравни каси. Това съобщи шефът на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след извънредното заседание, което нищи същата тема. 

Задълженията на българската здравна каса към здравни каси в чужбина са за над 270 милиона лева с лихвите, обявиха по-рано от касата, като се позоваха на счетоводни справки. Същата информация изнесе по-рано управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. БНР съобщи днес, че той е приет по спешност в болница.

"Разпоредена е вътрешна проверка, която да установи колко точно са. Числата, посочени в прессъобщението на касата, считаме, че не са верни, има известни разминавания в данните", заяви Жени Начева, която от няколко дни е в спор с управителя на НЗОК.

Заседанието на надзора беше свикано, за да обсъди дали има разминаване между информацията за просрочените задължения на НЗОК към чужди болници, подадена от проф. Плочев, и данните, съобщени от Начева. Пред парламентарната здравна комисия те изнесоха различни суми за просрочените задължения, които са част от общите - Плочев съобщи за 133 милиона, а Начева - за 7.6 милиона лева.

След което министърът на финансите Владислав Горанов поиска обяснение от НЗОК откъде идва това разминаване. 

В бюджета на НЗОК за т.г. за плащания по такива задължения са отделени 73 милиона лева - крайно недостатъчни, заради което проф. Плочев преди седмица написа писмо и до Народното събрание с искане да се обсъди проблема. 

Министърът на финансите Владислав Горанов призова да не се подписва Националния рамков договор с Българския лекарски съюз, докато не се изясни ситуацията. Според БЛС това е в противоречие със закона и е противоконституционно. 

Горанов заяви още, че не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, тъй като "има над 400 милиона лева в повече".