"По-изгодното за България е да се увеличи вноската в бюджета на ЕС", заяви днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

Общностният бюджет е една от темите на заседанието. България е сред нетните получатели, като средно на едно евро, внесено в бюджета на ЕС, страната ни получава обратно три евро. Темата за преразглеждането на вноските бе поставена от институциите на ЕС покрай напускането на Великобритания и очерталия се годишен недостиг от 10 милиарда евро.

По повод предложението занапред Европейската комисия и Европейският съвет да имат общ председател, Борисов изрази съмнение, че ще се постигне съгласие.

Попитан за водещите кандидати за председател на Еврокомисията след изборите за Европейски парламент през 2019 г., Борисов поясни, че това са въпроси, важни за политическите семейства.

"Голямото внимание трябва да бъде към събитията в Сирия и нашия регион, в Украйна. Трябва да намерим начин за нормализиране на отношенията. За радост, голяма част от моите предложения се възприемат от всички", изтъкна премиерът.

Той участва и в международна конференция за Сахел - африканския регион южно от Сахара.

"Колкото повече инвестиции, работни места и заетост в този регион, толкова по-малко мигранти и по-благоденстващ континент", каза премиерът.