Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече "срамно" поведението на Русия и Иран в Сирия, предаде Франс прес.

На съвместна пресконференция в Белия дом с австралийския премиер Малкълм Търнбул той спомена интензивните бомбардировки от страна на сирийските правителствени сили срещу бунтовническия бастион край столицата Дамаск Източна Гута, при които през последните дни бяха убити стотици хора.

"Това, което Русия, Иран и Сирия направиха в последно време, е хуманитарен позор. Това, което тези три страни направиха на онези хора (в Източна Гута) е срамно", заяви Доналд Тръмп.

Съветът за сигурност на ООН отложи гласуването на резолюцията за 30-дневно спиране на огъня в Сирия, предадоха агенциите, като се позоваха на дипломати.

"Гласуването ще се състои утре (събота) по обед", заяви пред журналисти постоянният представител на Швеция в ООН Улоф Скуг.

По думите му членките на Съвета за сигурност са се опитали да съгласуват документа още вчера, но не са успели да уредят всички спорни въпроси.

"Ще работим тази нощ и ще се върнем утре, и, надявам се, ще приемем резолюцията с консенсус", добави той.

Кувейтският дипломат Мансур Утейби, ротационен председател на Съвета за сигурност през февруари, заяви, че основните противоречия са свързани с точката в проекторезолюцията, в която се определят сроковете за влизане в сила на примирието и неговата продължителност.

Тридесет и двама души са били убити днес при бомбардировки на Източна Гута, последния бастион на сирийските бунтовници край столицата Дамаск, предаде Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни активисти. Агенцията отбелязва, че с това общият брой на загиналите в района от неделя е достигнал 462. Според опозиционни активисти целта на масираните бомбардировки е да подготвят сухопътна офанзива на сирийските правителствени сили за превземане на Източна Гута. Бунтовническият бастион е един от първите райони в Сирия, въстанали през 2011 г. срещу режима на президента Башар ал Асад, припомня АП. 

На пресконференцията Тръмп говори и за заплахите от ядрените амбиции на Пхенян. Американският президент даде да се разбере, че Съединените щати ще преминат към "фаза две", ако санкциите срещу Северна Корея не проработят, предаде Ройтерс. Той обаче не уточни какво има предвид.

"Не мисля, че ще изиграя точно тази карта. Но ще трябва да видим. Ако санкциите не проработят, ще трябва да преминем към фаза две", каза Тръмп.

Президентът на САЩ отбеляза, че "фаза две може да е "много брутално нещо, може да е много, много злощастна за света." В същото време той изрази оптимизъм, че санкциите срещу Северна Корея ще проработят.

Първата дама Мелания дойде на пресконференцията, за да слуша съпруга си.