Съединените щати ще открият новото си посолство в Израел през май в Ерусалим, потвърди Държавният департамент на САЩ в изявление, цитирано от Ройтерс.

Новината бе съобщена по-рано вчера от служител на администрацията на президента Доналд Тръмп, пожелал да запази анонимност.

Държавният департамент потвърди и медийните твърдения, че откриването на посолството ще съвпадне със 70-ата годишнина от обявяването на създаването на държавата Израел на 14 май 1948 г. Посолството на САЩ ще се помещава временно в сградата в Ерусалим, където се извършват консулските операции, а до края на 2019 г. то ще се премести в нова пристройка. Съединените щати са започнали да търсят в града сграда, която да приеме за постоянно посолството им в Израел.

През декември 2017 госина президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в този град. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства решението на американския президент Доналд Тръмп посолството на САЩ да бъде преместено в Ерусалим през май. Изявлението беше публикувано на сайта на израелското посолство във Вашингтон, предаде ТАСС.

"Решението на президента Тръмп да премести посолството на САЩ в Ерусалим през май, като това съвпадне с Деня на независимостта на Израел, е продължение на неговата историческа декларация от декември за признаването на Ерусалим за израелска столица. Това решение ще превърне 70-годишнината от независимостта на Израел в още по-голям празник", заявява Нетанюху.

Той добавя, че "благодари на президента Тръмп за неговото лидерство и приятелство".

През декември 2017 г. стопанинът на Белия дом заяви, че е дошъл моментът Ерусалим да бъде признат за израелска столица, и нареди да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив там. В края на януари, на Световния икономически форум в Давос, Тръмп обеща, че още догодина в Ерусалим ще заработи "неголямо" американско посолство. Вчера ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че посолството в Ерусалим ще заработи още през май в сградата на местното американско консулство, а до края на годината площта му ще бъде разширена.

Декларацията за независимост на Израел е приета на 14 май 1948 г. Статутът на Ерусалим е един от основните проблеми в израелско-палестинския конфликт.

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон приветства горещо решението на Тръмп за преместването на посолството в Ерусалим през май. Дипломатът видя в това свидетелство за "нерушимостта на съюза" и "вечното приятелство" между двете страни. 

Естествено палестинската автономна власт разкритикува остро решението на Съединените щати да преместят през май посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Това е "провокация за арабите, мюсюлманите и християните. С едно такова решение администрацията на Тръмп се изолира напълно и става част от проблема, а не от решението", каза пред Франс прес вторият човек в Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат.

Набил Абу Рудейна, близък сътрудник на палестинския президент Махмуд Абас, заяви пред Асошиейтед прес, че преместването на посолството на САЩ "не означава нищо друго освен разрушаване на израелско-палестинския мирен процес", пише БТА.