Вторият по големина град в България Пловдив, който съществува от над 8 000 години, и в който животът не е прекъсвал от времето на каменно-медната епоха, е побратимен с 27 града от цял свят. Това каза за БТА Пламен Панов, експерт "Международно сътрудничество" в община Пловдив. По думите му идеята за побратимяването на градовете е създаване на приятелство за партньорство, обмяна на опит и практики в различните сфери на обществения живот. 

Миналото на Пловдив може да се проследи от праисторията до наши дни, тъй като първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от шестото хилядолетие пр. н.е. Той е сред най-древните постоянно обитавани градове в света - по-стар от Рим, Атина, Картаген и Константинопол, съвременник е на древната Троя. По думите на Панов само това е достатъчно ръководството на града да търси начини за неговата реклама първо като богата туристическа дестинация, второ - като добро място за бизнес инвестиции и не на последно място - един съвременен европейски град, в който си дават срещи хиляди млади хора, които учат и работят в него. 

Тъй като градът се намира на много важен кръстопът в Европа, който свързва Европа с Азия, всяка епоха е оставила в него освен елементи от културата си, но и представители на етносите, които са живели през всичките години. Затова днес, освен българи, в него живеят и турци, гърци, арменци, евреи и цигани, добави Пламен Панов. Етническата палитра става още по-голяма, ако към това се прибавят и представителите на различните държави от 5-те континента, които учат в пловдивските висши учебни заведения. Толкова пъстър е градът и по отношение на религията. В него преобладава източното православие, но има католическа църква с двете й течения, арменско-апостолическо изповедание, протестанти /баптисти, петдесятници/, мормони, адвентисти. Има мюсюлманска и еврейска общност. Изобщо - храмове на всички религии. 

Пловдивските градове-побратими са от държави от петте континента и се поддържат много активни връзки с повечето от тях, каза още Пламен Панов. Едни от първите, с над 40-годишна история на приятелство, са японският град Окаяма и германският Лайпциг. От онова време са договорите с Бърно /Чехия/, Познан /Полша/, Санкт Петербург /Русия/. Най-активна и в двете посоки е връзката с Окаяма, с който Пловдив обменя периодически както бизнес и културни делегации, така и младежки групи. Двата града са членове на ЮНЕСКО за учещи градове. 

Макар и от няколко години, активен е и договорът с китайския град Шънджън, с който договарянето започна с голям двустранен бизнес форум в Пловдив. Панов припомня, че китайците се побратимяват само, когато намерят за това безупречна логика. Връзките са достатъчно интензивни и заради открития в Шънджън туристически и бизнес офис на Пловдив. 

Добри контакти градът поддържа и със своя побратим от Македония - Охрид. С него непрекъснато се извършва обмен на делегации и туроператори по повод туристически форуми, както и гостувания за големи празници. Регионалният туризъм е основната тема и при взаимните разменни гостувания със Солун. Обмяна на практики се направиха и с град Тегу, петият по големина в Южна Корея, където председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова представи добрите практики за управление на водните ресурси в градска среда. 

Панов припомни и предложение на кмета на града Иван Тотев към Фондация "Пловдив 2019" - да поканят за участие в програмата на проект "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и побратимените градове. Тяхното участие ще даде допълнително надграждане на кандидатурата ни на световно ниво, смята Тотев. 

Въпреки че не е правен акт, подписването на "договор или споразумение за побратимяване" служи за създаването на дългосрочни взаимоотношения на доверие. Формата и съдържанието му не са строго определени и могат да бъдат променяни в зависимост от спецификата на партньорството, което се създава и според намеренията и желанията на подписващите го страни. Този документ може да се нарече договор за побратимяване, харта, споразумение за сътрудничество или за партньорство, но той влиза в сила след решение на Общинския съвет. След това той може да бъде формално подписан пред гражданите на специална церемония, като двете страни поемат съвместни ангажименти, но те нямат юридическа стойност и не водят до правни последствия.