Ново обвинение беше повдигнато от специален прокурор Робърт Мълър на бившия шеф на кампанията на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт, че тайно между 2012 и 2013 г. е плащал на бивши високопоставени европейски политици да лобират за проруското правителство на Украйна, предаде Ройтерс.

Според обвинението Манафорт е превел над 2 милиона евро на неназованите бивши европейски политици.

Той създал така наречената "Хабсбургска група", съставена от бившите политици, която трябвало да се появява публично и да прави независими оценки за действията на украинското правителство.

Според обвинението тези политици са правели изказвания в качеството на анализатори, но в същото време са били платени лобисти. Част от прикритото лобиране е извършвано в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Групата била ръковедена от бивш европейски канцлер, който в обвинението е посочен като "чуждестранен политик А", като той действал в координация с Манафорт.
Обвиненията бяха повдигнати, след като бившият бизнес партньор на Манафорт Рик Гейтс се призна за виновен по обвинения срещу себе си.

Гейтс, друг бивш представител на кампанията на Тръмп, се призна за виновен, че е участвал в заговор и е излъгал ФБР. С това той стана третият човек, свързан с кампанията на Тръмп, който сключва споразумение със специален прокурор Мълър, предаде ДПА.

През октомври Гейтс беше обвинен заедно с Манафорт в заговор и други простъпки, свързани с лобистката им дейност в полза на Украйна.

Според нови обвинения Гейтс е участвал в заговор за укриване на милиони долари, получени от него и Манафорт за консултантската им дейност, свързана с Украйна.

Според тях той е излъгал за среща на 19 март 2013 г., на която са присъствали Манафорт и други, и по неистинен начин е отрекъл, че на нея не е била обсъждана Украйна.

Ден по-рано Мълър предяви обвинения в 32 точки срещу Гейтс и Манафорт, че са изпрали доходи в размер на над 30 милиона долара, укрити от Манафорт от американските власти с помощта на Гейтс.

Във вторник адвокат с връзки с Украйна се призна за виновен, че е излъгал разследващите за контактите си с Гейтс. Преди това адвокатът - Джордж Пападопулос, който е бивш съветник на кампанията на Тръмп, се беше признал за виновен по повдигнати му обвинения от Мълър.

Специалният прокурор разследва за намеса на Русия на изборите през 2016 г. и за възможни връзки с кампанията на Тръмп. Последните обвинения обаче са за действия няколко години преди изборите през 2016 г. и не засягат кампанията на Тръмп.

Признанията на Гейтс и Пападопулос засилват натиска над Манафорт, който беше начело на кампанията на Тръмп от юни 2016 до август 2016 г. Адвокатът му определи обвиненията като "смехотворни". 

Гейтс декларира, че ще сътрудничи на Мълър в разследването му. Това става по силата на сключеното между тях споразумение, предвиждащо Гейтс от обвиняем да стане сътрудничещ свидетел.

Той е дал показания срещу Манафорт, предаде ТАСС, като се позова на съдебни документи. 

Манафорт заяви, че е невинен. Той посочва, че не се отказва да се защитава, въпреки че Гейтс се е признал за виновен. Манафорт определя обвиненията срещу себе си като "неверни и скалъпени" и заявява, че е "очаквал и се е надявал" Гейтс да продължи и да се яви на процес. Манафорт добавя, че Гейтс е избрал да се признае за виновен "по причини, които тепърва ще станат известни".