ГЕРБ вече имат вариант за нов министър на енергетиката след оставката на Теменужка Петкова и се очаква името му да бъде съобщено във вторник-сряда. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Номинацията ще е от ГЕРБ, уточни още Цветанов, но не издаде подробности. Вероятно коалиционният съвет, на който ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще решават кадровия въпрос, ще се проведе в понеделник или вторник. 

В кулоарите на властта вече неофициално се чува едно име за наследник на Петкова. Това е Жечо Станков - в този и в предишния мандат е зам.-министър на енергетиката, а преди това е бил общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Същото име спомена като вариант и енергийният експерт Васко Начев в интервю за БНР преди ден. 

Станков е роден през 1982 г., икономист по образование, син е на европейския шампион по борба Дончо Жеков. В официалната му биография в сайта на Министерството на енергетиката пише, че има близо 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Участвал е в управлението на няколко дружества с дейност в областта на техническия надзор на съоръжения с повишена опасност и изграждането на компресорни станции. Съосновател и секретар е на "Българска асоциация компресиран газ".

В предишния мандат той бе и в борда на Българския енергиен холдинг, но вече не е част от него. Според източници на Клуб Z в това си качество Станков е спирал спорни решения на БЕХ. 

Още преди формирането на кабинета "Борисов 3" при преговорите с "Обединени патриоти" последните поискаха ресорът да е за тях. От ГЕРБ обаче не се съгласиха. Това не пречи вицепремиерът Валери Симеонов периодично да атакува голямата управляваща партия за това, че "патриотите" не са представени в сектор "енергетика", а там се случвали нередности. 

Днес лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че няма да има натиск за кадруване в ресора от тяхна страна при преговорите за наследник на Петкова. 

Формалната причина Теменужка Петкова да подаде оставка като министър на енергетиката е това, че познава от години собствениците на фирма "Инерком" Гинка и Славчо Върбакови. Фирмата бе одобрена от ЧЕЗ за купувач на българския бизнес на чешката компания. Данни за познанството изнесоха от БСП, но това е по-незначителната част от сагата. До момента не е ясно кой стои зад Гинка Върбакова и откъде е финансирането на сделката за ЧЕЗ-България.

Активите на електроразпределителното дружество се оценяват на 320 млн. евро, а годишният оборот на компанията е около 2 млрд. лв. Сделката за ЧЕЗ предстои да бъде разгледана от КЕВР. Енергийният регулатор трябва да прецени дали "Инерком" има опит и капацитет да управлява електроразпределителя.