Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България".

Това съобщи Правителствената пресслужба.

Премиерът също така е поискал в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор.

"Министър-председателят Борисов е разговарял с ръководствата на НАП и КФН, които са го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка", съобщава още Министерският съвет.

Правителството припомня, че „няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност".

В четвъртък ЧЕЗ съобщи, че продава всичките си активи в България на „Инерком“, която е собственост на Гинка Върбакова. Ден по-късно самата Върбакова съобщи, че сделката е подписана.

Официално цена не е посочена, но тиражираната сума е от 329 млн. евро.

В петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради близките си отношения със семейство Върбакови. Най-вероятният наследник на нейния пост ще бъде зам.-министър Жеко Станков.