Най-късно до края на май б​​​​разилската агенция за околната среда Ibama ще вземе решение дали да пусне френската петролна компания Total да извърши проучвателни сондажи в екологично чувствителния басейн на река Амазонка, съобщи агенция Ройтерс.

През август 2017 г. екоагенцията изиска от Total да предостави информация, която липсва в заявлението му за екологичен лиценз за проучване на нефт в басейна на Foz do Amazonas. Бразилските власти предупредиха компанията, че това е последният й шанс да предостави необходимите данни, преди да изтече срокът на заявлението й. 

Басейнът Foz do Amazonas се намира в северната част на екваториалния бразилски бряг, по протежение на щата Амапа и остров Мараджо, с площ от 268 000 км².

Агенцията получи отговорите на Total в края на януари и има четири месеца, за да оцени новия доклад и да издаде решение, заяви Антонио Селсо Джункейра Борхес, генерален координатор по лицензирането проучвания за добив на нефт и газ.

Но Ibama може да вземе решението си по-бързо, каза Борхес. Агенцията вече анализира подадената от Total информация.

Борхес отказа да коментира шансовете на Total да получи одобреното си заявление.

Блоковете, предложени за сондиране, са в чувствителни към околната среда области. В много региони моделирането показва, че ако има разлив на нефт, ще стигне до брега. Регионът е известен с голямото си биоразнообразие, има много рибари, така че изисква по-голям контрол и грижи, каза Борхес.

Анализът на заявлението на Total за проучвания в района на Foz do Amazonas ще трябва да премине през серия одобрения, след като бъде завършен. Последната дума има шефът на екоагенцията.

Total e водещата компания в консорциум, който включва BP Plc и Petroleo Brasileiro SA. Те спечелиха пет блока в 11-ия аукцион на петролни находища в Бразилия, проведен през 2013 г.