Хокейният отбор на Олимпийските спортисти от Русия (ОСР) драматично грабна титлата на игрите в Пьончан, Южна Корея - 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 1:0) на финала срещу Германия.

Двубоят бе решен с "внезапна смърт" в допълнителната част, тъй като след 60 минути резултатът бе 3:3. Победният гол реализира Кирил Капризов при числено преимущество в средата на 20-минутното продължение. Тогава на леда бяха четирима на трима.

Така руснаците сложиха край на германските хокейни подвизи в Пьончан. Те елиминираха последователно Швеция на четвъртфинала и Канада на полуфинала, като особено втората им победа е едно от най-значимите събития на тези олимпийски игри. Донесе им световна слава.

Те и днес бяха много близо до това да доведат чудесата си докрай - водеха с 3:2 54 секунди преди края, имаха и числен превес. Но гол на Никита Гусев доведе битката до продължение.

ОСР поведо първи чрез Вячеслав Войнов - 1:0 в първата третина. Феликс Шуц изравни в средата на втората.

Третата бе истински трилър. Гусев върна лидерството в резултата на руснаците в 53:21 мин, ала само 10 секунди по-късно Доминик Кахун изравни. Нататък всичко се разви като един миг. 

Симпатичните аутсайдери поведоха с 3:2 чрез Йонас Мюлер 3:16 мин преди финалната сирена. И може би вече се виждаха със златните медали. Ситуацията за Сборная стана много тежка - минута по-късно Сергей Калинин бе изгонен за 2 минути и немците бяха с човек повече на леда.

Руснаците проявиха характер, те не спираха да се борят. Успяха да задържат шайбата в полето на Германия и извадиха вратаря си, за да бъдат поне петима полеви играчи. Така 56 секунди преди края Гусев изравни - 3:3.

В продължението Патрик Раймер допусна грешка и получи наказание за две минути. Само 29 секунди по-късно - 69:40 мин от началото на мача, Капризов простреля германския вратар и донесе неописуема радост на цяла Русия.

Сборная отново е олимпийски шампион - за първи път от 1992 г. Тя има вече 9 титли, колкото притежава и Канада. В сметката са златните медали на СССР и ОНД. Това е първа титла от името на Русия, макар и в Южна Корея тимът да участваше с флага на МОК и наименованието ОСР заради санкцията за допинг на страната.

Това е второ злато за руснаците в Пьончан - първото донесе 15-годишната фигуристка Алина Загитова. Няма база за сравнение, но хокейната титла е тази, която ще доведе до празници в Русия, къй като ледената игра е национален спорт. Поздравления и за германския отбор, който намери място в историята.

Бронзът е за Канада, не е утешителен, но все пак е нещо. Вчера "кленовите листа" се наложиха с 6:4 над Чехия в "малкия финал".