Сирийският режим на президента Башар Асад продължи днес въздушните си удари в Източна Гута, след като вчера Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща незабавно спиране на огъня в обсадения бунтовнически анклав, съобщиха правозащитници, цитирани от Франс прес, съобщи БТА.

Атаките са подновени тази сутрин с два удара срещу сектора Шифуния в околностите на Дума, главния град в Източна Гута, уточни Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута. Неправителствената мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, първоначално съобщи, цитирана от Франс прес, за ожесточени боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния бунтовнически бастион в покрайнините на столицата Дамаск. В тях били убити 13 проправителствени бойци и шестима от ислямистката бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам ("Армия на исляма").

Впоследствие центърът съобщи, цитиран от ДПА, и за седем убити цивилни при атаки на правителствените сили.  

Рами Абдел Рахман, директорът на мониторинговата организация, каза, че изминалата нощ е била най-спокойната в Източна Гута от една седмица. Спокойствието било нарушено днес от артилерийски обстрел и въздушни удари от страна на режима по някои части от анклава.

Представител на Джаиш ал Ислам заяви, че правителствените сили опитват в района щурм, срещу който бунтовниците се съпротивляват.

За 7 дни въздушни удари и артилерийски обстрел в Гута са убити 519 цивилни, сред които стотина деца, допълни СЦНПЧ. Тази зона е последната крепост на бунтовниците край Дамаск и на 18 февруари режимът започна мащабна военна операция в района.

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри вчера резолюция с настояване "незабавно" да велзе в сила хуманитарно примирие в цяла Сирия с цел доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на тежко ранени. Идеята е примирието да продължи поне 30 дни.

Директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман съобщи, че най-малко три селища в Източна Гута, включително Дума, са били обстреляни с ракети и артилерия. Местният кореспондент на АФП чуваше звуците от въздушните нападения и артилерийски изстрели. 

Според Рахман в южната част от Източна Гута е имало "сблъсъци между силите на режима и бунтовническата група "Джайш ал Ислам". Битки от този род избухват на фронта всеки ден, добави той.

Мохамед Алуш, член на опозиционния Върховен комитет за преговори и ръководен кадър на "Джайш ал ислам", съобщи чрез туитър за въздушни атаки срещу Шифуния и "опити за щурм" от страна на режима, срещнали според него отпор от страна на бунтовниците.

Малко по-късно Франс прес съобщи, че основните бунтовнически групировки, контролиращи района Източна Гута, жестоко обстрелван и бомбардиран от сирийския режим, се задължиха да спазват хуманитарното примирие.

Ислямистката бунтовническа групировка "Джайш ал ислам" се ангажира в комюнике "да защитава хуманитарните конвои, които ще влязат в Гута", но "си запази правото незабавно да отвърне на всяко нарушение" от страна на силите на режима.

Друга ислямистка групировка - "Файлак ар Рахман", също заяви, че "ще спазва спирането на огъня" и "ще улеснява влизането на всички помощници на ООН в Източна Гута", като изтъкна своето "право на законна самоотбрана и отговор на всяка агресия".

В Сирия вече неведнъж е обявявано временно примирие. Понякога минава време, докато спирането на огъня влезе в сила и страните започнат да го спазват; често пъти примирието се проваля, напомня АФП.