ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

- Г-н Калфин, как ще коментирате случилото се на конгреса на БСП и избрания нов лидер на партията?

- Михаил Миков беше част от ръководството на партията и също има принос за сегашното състояние на БСП и левицата. Това, което не чух на конгреса беше анализ защо се стигна до това състояние, защо се налага смяна на лидера, защо се провали мандата, който БСП пое преди година. Когато ние констатирахме фактите и призовавахме за по-различна политика точно това ръководство ни обяви за предатели, за хора, които подриват авторитета на БСП. Най-напред трябва да се върнем на този разговор - защо се стигна до тук.

Иначе сме длъжни да дадем някакъв кредит на доверие на Михаил Миков като нов лидер. От него зависи дали ще направи коренна промяна.

- Да разбираме, че АБВ не вярва на сълзите на Станишев?

- Да. Станишев изживяваше някакви вътрешни драми, но той не даде отговор на нито един въпрос.

- Възможно ли е един ден левицата пак да е обединена?

- Грешен подход е да се привличат хора. въпрос е на принципи е. БСП трябва да отговори защо се стигна до тук и да погледнем напред. Ние сме готови след изборите да обсъждаме конкретни политики и да говорим с БСП. Но трябва да видим, че действително там има промяна. Ако продължава тенденцията всеки, който не мисли като председателя да се обвинява, няма как да има диалог.

- Какво действие или послание от БСП би ви убедило, че там има промяна?

- Миков трябва да излезе и да заяви много ясно, че БСП сбърка изключително много в няколко тежки неща в последната година - изостави предизборните си ангажименти, поддаде се на корпоративни интереси, поддаде се на неясни зависимости, остави властта в ДПС без да има нормални коалиционни отношения. Трябва да се каже защо стана така и кой носи отговорност. След това БСП трябва искрено да потърси всички други в левицата. Не да се върнат обратно, а да започне диалог, в който да видим по какъв начин могат да се изградят левите алтернативи.

- Като стана дума за ДПС не мислите ли, че и АБВ дължи известно обяснения за отношенията с тази партия? Все пак и вие, и г-н Румен Петков бяхте министри в правителството на тройната коалиция.

- По времето на тройната коалиция имаше коалиционно споразумение. Беше ясно кой докъде се простира и правата на всеки докъде отиват. Включително по отношение на политики, назначения, приоритети и т.н. Сега това нещо не се случи. Мисля, че има огромна разлика между отношенията с ДПС сега и тогава.