"Ще поискаме среща с чешкия посланик у нас и ще връчим документи чрез него на чешкото правителство, за да разберем повече за сделката с ЧЕЗ - искаме информация, истината и дали държавата ни е ангажирана, както и една банка във финансирането й в частен интерес очевидно".

Това ще е новата акция на БСП по повод покупката на електроразпределителното дружество, което е чешка държавна собственост, от фирмата на Гинка Върбакова в България, обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя участва в кръгла маса за идейните и политически предизвикателства пред левицата.

"Интересува ни по време на посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш у нас дали той и Борисов са разговаряли за сделката и поемал ли е нашият министър-председател ангажименти от страна на България и българското правителство", декларира още Нинова. 

Социалистите настояват още да се направи проверка дали продажбата на ЧЕЗ в България е съобразена с европейските закони и директивите, засягащи  енергетиката.

"Касае се за национална сигурност и очакваме реакцията на президента и на омбудсмана. Бойко Борисов да не се прави, че не знае за сделката с ЧЕЗ, че сега научава за нея, че тепърва ще я проверява - не сме чак толкова наивни, че да повярваме на това, че той онзи ден е разбрал за нея", каза още червената лидерка.

Нинова каза още, че темата с ЧЕЗ този път нямало да се размине просто с оставката на Теменужка Петкова като министър и замяната й с нов кадър.