Българи стоят зад схема, чрез която са "спечелили" близо 1 милион долара от услугата за стрийминг на музика Spotify миналата година. Това разказва ежегодният доклад Music Business Worldwide, позовавайки се на високопоставени източници от музикалната индустрия.

Българинът или българите, тъй като е вероятно да става въпрос за група, са се възползвали от комплексните правила на стрийминг услугата, разработени така, че да носят пари на музикантите за всяко пускане на песен. За целта са качили няколко плейлисти с фалшиви "песни" и по всяка вероятност са създали фалшиви акаунти, които да "слушат" списъците с музика ежедневно. Те са свързани с България по ISRC кодове (международната система за идентифициране на музика и музикални клипове).

В Spotify пускането на една песен носи седно 0,004 долара на музиканта. Ако пуснете 500 песни от по 30 секунди всяка да се въртят в ежедневно за месец, това ще доведе до 72 милиона пускания - или приходи от около 425 000 долара на месец.

Дължината от 30 секунди не е случайна - това е минималното време за слушане, което трябва да бъде засечено, преди Spotify да плати.

Дълго време никой не е забелязал нищо, докато поради сериозното количество слушане плейлистите не са се появили в седмичните глобални класации на услугата. В плейлистите е имало 500 песни с едва 1200 слушатели всяка. Инвестицията в създаването на 1200-те акаунта - всеки от които струва по 9,99 долара на месец, звучи солидно - 12 000 долара месечно, но но при горната сметка на приходите явно това е бил добре вложен "капитал".

Spotify все още няма решение на това как да се бори с този тип схеми. Тази е забележителна по обем, но всъщност е изненадващо проста. А и според изданието qz.com в манипулацията няма нарушени закони.

Българинът или групата към момента не са идентифицирани.