"Искам да работя в училища и детски градини, да пея на децата моите песни, да не ме връщате там, откъдето идвам и да имам срещи с психолог и психиатър."

Това обяви в съдебната зала Мария - дъщерята на 86-годишния Стефан Янев от "Люлин". Жената е задържана заедно със спътника си в живота си Свилен Велев по обвинение, че са убили възрастния човек. Трагедията става веднага след явяването на Стефан Янев в тв предаването "Съдебен спор", където разкри, че дъщеря му и половинката й живеят, без да пускат на училище трите си деца на 13, 14 и 18 г.

Мария Янева днес се аргументира пред СГС с това, че има диплом за висше по "Начална педагогика" от СУ, а преди това е завършила средно образование с профил "Пиано".

Както и по време на споменатото тв предаване, стана ясно, че Свилен работи в "Топлофикация", а според жената дори бил най-съвестният работник.

Тя добави, че вече била съгласна да пуска дъщерите си на училище, а досега не го правела заради насилието там (децата не са ходили никога на училище, но това не е довело до намеса от нито една държавна служба, б.р.). Увери обаче, че децата й са добре възпитани.

Тялото на Стефан Янев беше открито на общ балкон в близост до апартамента в столичния квартал „Люлин”, в който живеел той с дъщерята, спътника й и момичетата. Според съседи Мария системно пребивала баща си.

Причината за смъртта на възрастния човек вероятно е задушаване, получено вследствие на побой, който двамата са му нанесли. Стефан Янев е удрян с тъп предмет по главата. Според dir.bg зетят дори е направил самопризнания.

Въпреки чистото съдебно минало и изключитено усложненото положение на децата, съдът остави и двамата за постоянно в ареста. Мярката може да се обжалва пред САС.