Готовността на Северна Корея да преговаря със САЩ може да представлява "първа стъпка" към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, обяви Белият дом. 

"Ще видим дали посланието на Пхенян представлява първата стъпка по пътя към денуклеаризация", се посочва в изявлението, цитирано от ДПА.

В комюникето се допълва:

"Междувременно САЩ и светът трябва да продължат да заявяват ясно, че ядрената и ракетната програма на Северна Корея са безперспективни."

Всеки диалог със Северна Корея трябва да доведе до превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия. Максималният натиск върху режима в Пхенян ще продължи до постигането на тази цел, подчерта говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тръмп прати дъщеря си Иванка на Олимпиадата, но тя не се срещна с представителите на диктатора Ким Чен Ун.

Целта на подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея е решаването на проблема със севернокорейската ядрена програма, даде да се разбере и говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже Ин съобщи вчера, че Пхенян е изразил желание за диалог с Вашингтон.

"В тесен контакт сме с Южна Корея за нашия единен отговор на Северна Корея. Както заяви президентът Мун, подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея не може да напредне отделно от решаването на проблема със севернокорейската ядрена програма", коментира говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Според някои експерти, като играе картата на намаляването на напрежението с Юга, Северът се опитва да оправи своя имидж, за да си осигури драстично смекчаване на международните санкции срещу него заради забранената му ядрена и ракетна програма и да вбие клин между Сеул и Вашингтон.

Като знак, че "олимпийското примирие" не е решило проблема, президентът на САЩ наложи в петък нови едностранни санкции на Северна Корея, а вчера тя го обвини, че приближава полуострова към война, отбелязва БТА.

Американският президент прати дъщеря си в Пьончан, но тя не влезе в ролята на посредник с хората на комунистическия вожд Ким Чен Ун. Иванка Тръмп, дъщерята на Доналд Тръмп, която представляваше Съединените щати, и ръководителят на севернокорейската делегация Ким Йон Чхол нямаха пряк контакт на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, предаде Франс прес.

Южнокорейският президент Мун и Иванка сърдечно се поздравиха на закриването на игрите.

В официалната ложа южнокорейският президент Мун Дже Ин стисна ръката на Иванка Тръмп, а малко по-късно - и тази на генерал Ким.

Представителите на САЩ и Северна Корея обаче така и не влязоха в пряк контакт, потвърди представител на администрацията на Тръмп.

Иванка бе на състезанията по бобслей преди закриването на Олимпиадата.

Олимпиадата в Южна Корея премина под лозунга "Игри на мира". Консервативната опозиция в страната обаче протестира срещу визитата на севернокорейския генерал, когото смята за военнопрестъпник, и по-конкретно - обвинява за торпилирането на южнокорейски военен кораб през 2010 г., при което загинаха 46 души. Режимът в Пхенян отрича да е отговорен за атаката.

Мун Дже Ин се срещна с генерал Ким Йон Чхол и неговата делегация преди церемонията. Според негов говорител генерал Ким казал, че Пхенян "има достатъчно желание за диалог между Северна Корея и САЩ".