На лидера на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки е било предлагано да участва в процедурата по закупуване на активите на ЧЕЗ, но той отказал.

Това разказа самият Марешки пред бТВ. Той коментира сделката така:

"Има два притеснителни момента - ако се докаже, че държавата чрез енергийния министър Теменужка Петкова е оказвала натиск за това към кого трябва да бъде насочена тази сделка - тогава министърката трябва да си ходи. Но не трябва с това да се свършва, трябва да има разследване. Има и друг нюанс - защо БСП и Корнелия Нинова вдигат шум. Ако се окаже, че основен личен неин спонсор на Нинова ходи на лов с шефа на фирмата, която също е участвала в надпреварата за ЧЕЗ и не е спечелила явно и затова Нинова вдига този шум - тогава тя също трябва да си подаде оставката заради оказване на натиск".

Само по себе си не било притеснително, че компания с толкова голям оборот и активи отива в ръцете на малка българска фирма, смята Марешки. Самият той в битието му на бизнесмен участвал в подобни сделки - купил губещ бизнес на мултинационална компания и в момента вече бил печеливш. 

- Защо тогава вие не купихте ЧЕЗ, 320 милиона евро, сигурно банките и на вас щяха да ви отпуснат заеми? - попита водещият.

- Аз също разглеждах тази възможност. 

- А, и вие сте искали, така ли?

- Не че съм искал, беше ми предложено така... "ЧЕЗ излиза на пазара, нямаш ли интерес?". Разгледах документите и реших, че не мога да се справя. Аз не съм от този бизнес.

Предложението дошло от "консултанти", уточни Марешки. "Не съм от този бранш, не го разбирам", повтори фармацевтичният бос, който е собственик и на верига бензиностанции. Стои ли някой зад Гинка Върбакова, лидерът на "Воля" не знаел, "нямаме достатъчно инфо", посочи. Не се знаело и дали има политически натиск от конкурентите на ГЕРБ.

"Вижте, тези неща са задкулисие, ние никога няма да разберем истината", каза Марешки.

След което разви тезата, че на Корнелия Нинова й било "широко около врата", защото знаела, че няма да й се търси отговорност за участието й в приватизацията на "Техноимпекс", защото от своя страна знаела нещо за "другите". 

"Същата работа ще се случи и сега. Всичко ще остане покрито, както през всичките тези години".

Проблемът, според Марешки, не е в това дали българското правителство е било информирано за хода на сделката, а за това дали е оказвало натиск. Лидерът на Воля упрекна "колежката си" от БСП и за това, че говорела за Върбакова с пренебрежителното "Гинка от Пазарджик" без да има каквато и да е било информация, че втората е "престъпничка". 

Славчо Велков от БСП птишъл при групата на "Воля" в парламента и отпраивл заплаха: Ако подкрепите оставката на Валери Жаблянов (като зам.-шеф на НС), ще поискаме оставката на Марешки, оплака се още лидерът на "Воля".

Бизнесменът, чиято парламентарна група винаги гласува в подкрепа на управляващите и така си спечели прозвището "златният пръст" на 44-то Народно събрание, смята, че управляващата коалиция е стабилна, защото Обединени патриоти никога повече нямало да се озоват в ситуацията на властимащи, за да я напуснат. Марешки се "коригира" - неговата група не била най-малката в парламента - по-малки били съставните части на коалицията на "патриотите" - ВМРО, "Атака" и НФСБ. Според него нито една от тези формации не би могла да влезе в НС ако се яви самостоятелно, давайки за пример "Воля". Затова и щял да инициира изменения в Изборния кодекс - на парламентарни избори да не могат вече да се явяват коалиции, а само партии.