Турското правителство работи по ново законодателство, което може да премахне намаляването на присъдите за добро поведение в случаи на сексуално насилие и насилие срещу жени, каза министърът на семейството и социалната политика на Турция Фатма Бетюл Саян Кая, цитирана от в. "Хюриет".

"Като майка искам тази практика да бъде премахната, и ще я спра, ако имам власт", заяви Кая на 25 февруари в интервю за телевизия CNN Türk.

"Но ние работим по законодателни промени, за да спрем тази практика. Виждаме, че в Англия тези, които злоупотребяват с деца под 12-годишна възраст и в други страни насилници на деца под 9-годишна възраст получават по-тежки наказания. Работим по подобни правила ", каза министърът.

Турският наказателен кодекс дава право на съдиите да намаляват присъдите с една шеста, като разглеждат минало-социалните отношения на заподозрения, въздействието на наказанието върху бъдещето на заподозрения и поведението му след престъплението и по време на процеса.

Смъртно наказание за извършителите на сексуални престъпления не е в дневния ред на правителството, каза Саян Кая, като заяви, че законодателната уредба относно сексуалната злоупотреба с деца ще включва "хормонално лечение след края на присъдата за лишаване от свобода".

"Това, върху което работим, не е кастрация, това е химическа кастрация - хормонална терапия за потискане на определени хормони", обясни министърът. При химическата кастрация се инжектират антиандрогенни лекарства с цел намаляване на либидото и сексуалната активност. 

Коментарите на Кая идват в момент, в който в Турция се води разгорещен дебат относно злоупотребата и малтретирането на деца след сексуалното насилие на 4-годишно момиченце в южната провинция Адана. 

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) реагира на общественото недоволство, като включи въпроса в дневния ред на Министерски съвет, тъй като министрите призоваха за законова промяна, която предвижда по-строги наказания за насилници.

Създадена беше комисия от шестима министри, която да работи по законодателния пакет за промени. От ПСР съобщиха, че тежките наказания ще включват "химическа кастрация", предизвиквайки нов дебат, тъй като понастоящем кастрацията не е в турското законодателство.

Министър Кая обясни, че химическата кастрация ще се налага само след като обвиняемият напълно изтърпи присъдата си. Тя също така заяви, че "смъртното наказание не е в дневния ред на комисията", която работи върху "тежки наказания като доживотен затвор".

Правосъдната система на Турция регистрира повече от четири пъти увеличение на случаите на сексуално малтретиране на деца през 2016 г. в сравнение с десетилетие по-рано, според данните на турското Министерство на правосъдието, цитирани от правозащитници.

Съдилищата са се произнесли по 21 189 случая в сравнение с 3778 през 2006 г., а повече от 60% от заподозрените са осъдени.

От 2011 г. задължителна химическа кастрация за педофили се прилага в Русия.