Когато бизнесът говори с един глас, това е показателно, че ножът е опрял до кокала. Защото различните представителни организации на предприемачите у нас обикновено теглят в различни посоки. Общите позиции на различните бизнес структури са прецедент, какъвто се постига изключително рядко. А ако и синдикатите (пролетариатът)  пее в абсолютно същия хор и с абсолютно същия глас като този на работодателите, можем да сравним станалото с поява на ято бели лястовици.

Точно това се случи в дискусията как да се реши проблема КТБ. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България заедно с профсъюзите КНСБ и "Подкрепа" настояха с остро писмо до БНБ незабавно да бъде учреден надзорен комитет, в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банковите институции, професионалисти. Президентът Росен Плевнелиев също заговори за отваряне на "досиетата КТБ".

Държавният глава се страхува, че много от тайните на КТБ ще бъдат "заметени". Когато президентът има подобни притеснения, вероятно е налице хипотезата, че ще има съучастие на редица служби и институции. Аналогията на казуса КТБ с тайните на досиетата на ДС и че това ще натежи на обществото в следващите 10 г., както и че досиетата на КТБ могат да се използват за политически натиск, също е тревожна. Затова на мен ми се иска да потърся механизми, по които да се стигне до истината за КТБ, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред в. "Стандарт".

Според него първо трябва да се направи анализ на депозитите с необичайно високи лихвени проценти, както и на влоговете в необичайно големи размери. 

Втората стъпка е да се проверят кредитите на физическите лица с непазарни лихвени проценти, както и каква е връзката на тези хора с депозитите на юридически лица. Спешно трябва да се извърши ревизия на кредитните портфейли както на физическите, така и на юридическите лица. Внимателният преглед на необслужените и преструктурираните кредити ще даде отговори на много въпроси, казва Данев. 

Шефът на БСК уточнява, че ако е налице тайна инфраструктура от отношения и, ако тя не бъде разкрита, трудно можем да постигнем така желаната прозрачност в обществото.

Колегата му от бизнес организацията Сашо Дончев бе още по-краен в интервю за радио К2:

Държавните органи вече повече от месец бездействат, а гуверньорът на БНБ Иван Искров си позволи да ни каже "да си гледаме работата и да стоим встрани", обясни той. 

Според Дончев Законът за БНБ допуска създаването на такъв комитет, а бизнеса и синдикатите вече са изпратили списък на имена на хора, които могат да направят обективна оценка.

Въпросът е, че трябва да има действие, а такова няма вече 40 дни, само се говорят празни приказки, добави шефът на "Овергаз".

Според президента на КНСБ Пламен Димитров големият проблем на банковата система и в обществото като цяло е липсата на доверие или по-скоро задълбочаващата се липса на доверие.

Дотук се стигна заради действията или бездействията на УС на централната банка, на банковия надзор във времето назад, на гуверньора лично и това беше и всъщност е едно наше действие да предложим общественици със знания, авторитет и безупречна репутация, които могат да спомогнат наистина за честното и професионално отчитане на състоянието на банката, заяви синдикалният лидер.

Според Димитров за КТБ не трябва да се ползват парите на данъкоплатците, а да се потърсят механизми за увеличаване на капитала от акционерите, големите вложители и т.н.

Предложили сме на управителя на централната банка 17 имена на финансисти, юристи, икономисти, бизнесмени, които могат да инжектират наистина допълнително доверие в системата, добави Димитров и уточни, че засега от БНБ идеите им не срещат разбиране.

Въпреки че предложеното решение звучи повече от логично. Което естествено поставя въпроса защо статуквото упорито отказва или не смее да реши сагата с КТБ.

Едната възможност това да не се случи е, че сценарият вече изглежда все по-различен от първоначалния замисъл, вкаран в устата на шефа на БНБ Иван Искров. И докато опасността от гласуването на специален закон за КТБ като че ли ни се размина, то актуализацията на бюджета и напомпването на пари в него за КТБ очертава неочаквани политически конфигурации.

Първо ДПС и ГЕРБ заиграха в един отбор ("за" актуализацията на държавния бюджет), а БСП получи неочаквана подкрепа в отказа да гласува предложенията от Реформаторския блок ("против" актуализацията). Позицията на демократите бе обяснена от Гроздан Караджов и тя не е много по-различна от тази на работодателите и синдикатите:

Войната тепърва ще бъде за прикриване на следите на грабежа на КТБ. 

Според него правилната стъпка оттук нататък е да се извикат международни криминални експерти по финансово право, които да направят пълен одит на банката с годни доказателства.

ДПС като партия ще бъде една от най-тежко потърпевшите след подобен одит, защото политическото й влияние формира банката КТБ, смята Караджов.

Според него, ако БНБ наеме външна компания, само за няколко месеца ще излезе наяве информация за това кой е истинският собственик на офшорките, кой е първоначалният създател на тези фирми, как е ставало прехвърлянето, дали има източени средства и как е станало източването.