Картина с изображение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с банан бе свалена от германски панаир на изкуството след „организирани протести“, според собственика на галерията, съобщава „Дойче Веле“.

Произведението на художника Томас Баумгертел, наречено „Турски диктатор“, бе част от „Серия Деспоти – Тръмп, Ким и Ердоган“ от изложението „Арт Карлсруе“ в югозападна Германия. Поредицата показва още американския президент Доналд Тръмп като примат с банан в устата и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, яхнал бананова ракета.

Известен като „рисувача с бананите“, Баумгертел многократно е предизвиквал спорове със своите политически „бананови“ картини. Бананите са в центъра на художника от Кьолн вече три десетилетия.

Художникът обяви в Туитър, че карикатурата на Ердоган е била свалена, без той да бъде информиран, от собственика на галерията и че панаирът „Арт Карлсруе“ не е имал никаква роля в решението, зад което стои само собственикът. Баумгартел се оплаква, че е нарушено правото му на свобода на изразяване.

„Те бяха агенти“

Галеристът Михаел Ос обяснява пред агенция DPA, че турски журналист се е оплакал от картината в четвъртък и е използвал телефона си, за да излъчи на живо видео от галерията. Две жени също са се оплакали от „оскверняването“ на турското знаме, което е във фона на произведението.

„Стана внезапно струпване на хора пред картината – мисля, че това беше постановка – казва Ос. – Тези хора бяха агенти.“

Собственикът на галерията твърди, че е свалил картината с Ердоган поради опасения, свързани със сигурността, и за да избегне смут сред посетителите. Творбата е била откупена за €5 900.

Инцидентът идва ден, след като немскоезичното издание на проправителствения турски вестник Daily Sabah, съобщи, че „за много турци произведението се явява расистко-вулгарна атака срещу турския президент“. Вестникът съобщава и точното място (залата и щанда) в галерията, където се намира картината.

Това не е първият случай, в който изкуството и свободата на изразяване в Германия привличат гнева на турския президент и негови поддръжници. През март 2016 г. Турция използва архаичен германски закон, който забранява обиди срещу чуждестранните държавни глави, за да поиска съдебно преследване срещу комика Ян Бомерман, който критикуваше ограниченията на свободата на словото в Турция, въведени от Ердоган. „Размазващата поема“ на Бомерман смесваше политически нападки срещу турския президент с расистки и лични обиди, включващи намеци за детска порнография и секс с животни.

Германски прокурори започнаха, но по-късно отхвърлиха наказателно разследване срещу Бомерман, който каза, че целта на поемата му е била по сатиричен начин да даде на Ердоган пример за истинска клевета. Тя бе представена и като отговор на турския президент, който в страната си подаде стотици жалби срещу граждани за предполагаеми обиди и започна да води подобни дела в Германия и други страни, където местните закони позволяват това.

Източник Площад Славейков