Близо 1300 български студенти от цял свят са пуснали свое есе в конкурса "Твоите 25 причини да избереш България", организиран водещата консултантска компания PwC България в партньорство с 27 престижни български и международни компании.

Впечатляващо е, че около 13% от тях учат в 79 различни чуждестранни университета в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Швеция. В България са се включили общо 48 университета.

Кариерните области, които се отличават като най-предпочитани от младежите, са маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература. 

„Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие. Горди сме, че толкова много студенти мечтаят да градят кариера в собствената си страна и вярват, че промяната зависи от тях“, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник на PwC България. 

Кампанията е подкрепена от български популярни личности и звезди, както и от някои от най-големите компании в страната. Клуб Z е сред множеството медийни партньори на конкурса.

Конкурсът, който бе отворен за студенти у нас и зад граница на възраст между 18 и 24 г., сега влиза във втория си етап - персонални интервюта със селектирани кандидати. На 1-ви март на специална церемония ще бъдат обявени и победителите - 25 студенти, които ще получат 6000 лв. стипендия, стаж в престижна компания и менторство от доказани бизнес лидери.

Те ще бъдат поздравени лично от патрона на инициативата, президентът Румен Радев.