След като ВАС уважи протеста на Върховната административна прокуратура, отпаднаха и последните действащи текстове от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия.

С решение № 2315/21.02.2018 г. по адм. дело № 3879/2017 г. на ВАС, 3 чл. състав протестът на Върховната административна прокуратура е уважен и разпоредбите на чл.48, чл.49, чл.50 и чл.51 от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети с т. 3 от Протоколно решение № 147 от 14.10.2013 г. на ДКЕВР (КЕВР) са отменени.

Тези текстове определят как да се мери колко електроенергия е потребена при повреда на тарифния превключвател, начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно, както и дължимата сума от съответния клиент, заради установено неизмерване, непълно или неточно измерване. Сумата при липса на измерване или непълно и неточно измерване се определя на база коригираните количества ел. енергия, действащата цена, по която операторът на разпределителната мрежа закупува от обществения доставчик електрическа енергия за покриване на технологичните си разходи и дължимите мрежови цени.

Текстовете бяха оспорени през 2017 г. от Върховната административна прокуратура. Сред основанията им бяха, че посочените норми са приети в нарушение на основни начала на административното производство - законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведени за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви още миналата пролет, че подготвя нови правила.