Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани. Банката ще подпомогне и завършването на транспортните коридори 8 и 10, стана ясно на Инвестиционния форум в Лондон.

Коридор № 8 свързва пристанищата на Черно и Адриатическо море - Бургас през Скопие и оттам с албанското пристанище на Адриатика Дуръс - и Италия. Коридор № 10 обвързва Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - София. 

Работим и по проекта за железопътна инфраструктура, който ще свърже България с Република Македония, обяви председателят на финансовата институция Сума Чакрабарти на откриването на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

По думите му освен изграждането на нужната инфраструктура в региона трябва да се създадат необходимите условия за единен инвестиционен пазар, който включва хармонизация на правила, тарифи, предоставяне на необходимите условия за улесняване на чуждите инвестиции.

Жп връзката между Македония и България е проект с давност от двайсетина години. Но преди две седмици стана ясно, че Европейският съюз отпуска финансова помощ на Македония за изграждане на връзката - 108.1 млн. евро се осигуряват от предприсъединителните фондове ИПА и са за два проекта. Съфинансирането от македонска страна е за 19.1 млн. евро. 

71.5 милиона са предназначени за жп отсечката Крива паланка - Деве баир - българска граница, която трябва да е готова до 2025 година. Ангажиментът на България е до 2027 г. да доизгради линията по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница.

ЕБВР работи и по т. нар. Магистрала на мира - Сърбия, България, Румъния - Сърбия, Косово, Македония. Преди дни е било подписано споразумението за финансиране за 38.5 млн. евро, свързани с този проект.

Председателят на ЕБВР допълни, че са подписани споразумения с TANAP, за бъде финансиран проектът TAP. По този начин каспийски газ ще може да минава през Балканите и Западна Европа. За Трансадриатическия тръбопровод (TAP), който ще осигури нови доставки на газ за Европа, банката отпуска заеми до 1.2 млрд. евро.

Европейският съюз се опитва да намали зависимостта си от руския газ, като развива т.нар. Южен газов коридор, през който до 2020 г. ще текат около 16 милиарда куб. метра газ за Европа годишно.

Синьото гориво идва от находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан чрез TAP, както и през тръба от Южен Кавказ, която пресича Грузия и TANAP, който минава през Турция. През лятото на 2018 г. се очаква ЕБВР да одобри очаквания заем за TAP - 500 млн. eвро директен заем и до 700 млн. eвро синдикиран заем.

През 2017 г. ЕБВР одобри заем от $500 млн. за тръбопровода TANAP. Очаква се потоците от азерски газ за Турция да започнат да текат през юли 2018 г. Европейската инвестиционна банка одобри заем от 1.5 млрд. eвро за ТАР по-рано този месец.

На пресконференция след форума в Лондон премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че планът на Белград е да финализира газовия интерконектор с България до 2020-2021 година - това е връзката София - Ниш - Димитровград.

Газовият интерконектор с България е един от приоритетните проекти, включен и в рамките на Берлинския процес за свързаност. Разговаряме с различни институции за финансирането и започнахме техническата документация, обясни Бърнабич.