Ето едно много съблазнително предложение: можем да гледаме филмите на легендарния руски режисьор Андрей Тарковски онлайн. И то напълно безплатно, благодарение на сайта www.openculture.com. Разбира се, можем да си купим и всеки от филмите му от колекцията на DVD - пак през сайта.

Филмите за безплатно гледане са: "Иваново Детство" (1962 г.), "Андрей Рубльов" (1966), "Соларис"(1972), "Огледалото"  (1975), "Сталкер" (1979), "Носталгия" (1983), както и три студентски филми на режисьора от 1956, 1958 и 1960 г.

Всички филми са предоставени най-официално от "Мосфилм" - най-голямата и най-старата киностудия в Русия. От http://www.openculture.com/2010/07/tarkovksy.html имат препоръка: ако искате да гледате филмите през YouTube, не забравяйте да натиснете бутона "CC" в долната част на видеоклиповете за достъп до субтитрите.

Ще припомним, а за незнаещите ще кажем, че Андрей Тарковски (1932-1986 г.) е един от най-великите руски кинорежисьори от следвоенния период, а неговото творческо влияние се разпростира далеч отвъд границите на бившия Съветски съюз. Шведският майстор Ингмар Бергман казва за него: "Тарковски за мен е най-голямият световен режисьор, той измисли нов киноезик, той улавя живота като отражение, живота като мечта." И Акира Куросава искрено признава влиянието на руснака върху себе си, отбелязвайки: "Обичам всички филми на Тарковски. Обичам неговата личност и всичките му творби. Всеки откъс от филмите му е прекрасен образ дори сам по себе си."