Всеки в България, който знае да чете, е имал над една година да се запознае с дейността на Гинка Върбакова. Сделката между "Инерком" и ЧЕЗ е коректна и няма пречка да се осъществи.

Това заяви в студиото на бТВ Петр Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в периода 2011-2015 г.

"Не виждам неща от нейна страна (на Върбакова), които да не са коректни. Познавайки ЧЕЗ, изключвам, че някой от мениджмънта, който е подготвял материалите за продажба, не е поискал достатъчно информация за купувача. От тази гледна точка колегите са си свършили професионално работата", посочи Баран.

По думите му "ЧЕЗ не е виновен, че като купувач са се появили такива компании". Изказването бе в отговор на въпрос защо такава малка компания като "Инерком" е спечелила "наддаването" за енергоразпределителното дружество, което държи близо 1/3 от територията на страната. Всъщност, големи играчи имаше. Един такъв например бе "Енерго Про".

- Къде са големите компании? - попита водещият.

- В България е такава ситуацията, че не се учудвам, че няма големи играчи. През 2013 г. заради т. нар. надписани сметки падна правителството на Бойко Борисов и тогава ЧЕЗ реши да се оттегли от България и да пренасочи активите си в чужбина. Имаше много конфликти с правителството и при тези обстоятелства не може да се работи. Енергийната система е политически чувствителна тема и винаги ще бъде такава, имаше много нестабилни моменти - сметките за ток, хората не са доволни от високите сметки и това се прехвърля върху политически войни.

В същото време за определянето на цената на тока си има държавен регулатор - КЕВР, посочи още бившият директор в ЧЕЗ. "Винаги имахме разправии с регулатора, за да обясним защо искаме увеличение на тока", допълни.

"Сега чувам за Гинка Върбакова. Но всички, които знаят да четат, са имали възможност да го прочетат още от началото - още от 2016 г., когато се появиха турци, румънци, евреи като потенциални купувачи. Тези участници ("Инерком") предложиха цена, която удовлетворява компанията ЧЕЗ в Прага", каза още Баран.

Според него обаче, макар и властите да твърдят, че това са търговски отношения между два частни субекта, няма как премиерите на Чехия и България да не са имали информация за нея. "Поне от медиите могат да прочетат, че има тези и тези кандидати", смята Баран.

"Случват се такива неща, по-скоро са изключения. Ако продавач иска да продава, ако се намери купувач, който си е осигурил финансирането, защо да не се случи тази сделка. Сделката според мен ще се случи, не може да бъде спряна, освен ако самата компания "Инерком" не се откаже или финансовата институция, която я финансира, не го направи", каза в заключение Баран.