Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на няколко пъти протегна "патерицата си" към Реформаторския блок, а десните ту я приемаха, ту я отхвърляха. Самият Борисов обяви наскоро, че би си партнирал с тях в следващ парламент, след което се отрече от думите си с мотива, че му извивали ръцете.

Днес опит за сближаване на двете десни формации направи новата неправителствена организация Институт за дясна политика, чийто двигател е Петър Николов (ДБГ), организирайки дебат между представители на двете политически формации и членове на института. 

Разговорът събра на едно място представители на Реформаторския блок в лицето на Тома Биков и Иван Стамболов-Сула (ДБГ), проф. Калин Янакиев (ДСБ), евродепутатите Светослав Малинов (ДСБ) и Томислав Дончев (ГЕРБ), политологът Огнян Минчев, социолози и др.

Сериозен дебат обаче придизвика в социалните мрежи изказването на проф. Янакиев, с което той в прав текст заяви, че като интелектуалец ще работи за "бъдещо единодействие" между ГЕРБ и Реформаторския блок. 

ма две големи групи на десни хора - едните са онези, които са формирали, събрали са се около ГЕРБ, и, ако трябва много импресивно да кажа как ми се вижда тази десница, бих ги нарекъл популярната десница на България - нещо като "народняшката партия". Има и друга десница - десницата, формирана около Реформаторския блок - силно биографически обвързана с годините от 1989 г. насам. Това е традиционната градска, сигурно софийска и даже интелигентска формация, свързана със стари дисидентски години, изнесла първоначалните години на прехода, но силно смалила се в този интелигентско-градски мащаб", обрисува двете формации Янакиев и заключи:

"Ако процесите на интелектуално високомерие по отношение на популярната десница продължат, тя ще си остане все 1+1+1+1 = 1. Ето защо аз приемам и заявявам абсолютно отговорно, че бих работил в качеството си на интелектуалец за бъдещо единодействие между тези две десници в България". 

На същото мнение бе и Огнян Минчев, присъстващ на срещата в качеството си на гост. По думите му дясно трябва да възстанови "царството на разума", да постави ясни критерии, по които "черното е черно, а бялото - бяло", и да сложи край на "политическия шаманизъм".

Двамата евродепутати Дончев и Малинов обаче бяха доста по-пестеливи в изказванията си. Малинов говори по принцип за духа на Европа, за обединението и прочее, а според Дончев големият сблъсък в България не бил между ляво и дясно, а между честни и нечестни политици.  

"При условие, че няма автентична енергия, няма нужда да се говори за обединение. Реалистично е да се говори за единодействие", избегна темата за реално обединение Дончев.

Междувременно  Найден Зеленогорски, зам.председател на ДБГ и организационен секретар на Реформаторския блок заяви пред БНР, че блокът ще се яви самостоятелно на избори.

"Не можем да говорим за никакви предизборни споразумения с когото и да било. Ще се опитаме да се справим още по-добре от евровота и подготвяме политическа програма. Но едва след като суверенът каже кой да влезе и с каква подкрепа в парламента, тогава може да се видят общи сечения в програмите на политически сили", посочи Зеленогорски в контекста на призивите за обединение с ГЕРБ.