"Какво може да направим? Да нападнем Чехия ли?"

Така лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров реши да коментира сделката за продажбата на ЧЕЗ пред Нова тв, избягвайки коментар по същество. Добави, че се шегувал.

Името на Гинка Върбакова или нейната компания "Инерком" не беше споменато от лидера на "Атака".

Сидеров предпочете да се впусне в припомняния как още през 2004 г. коментирал темата. И още тогава определил продажбата на "българското енерго на чужди компании като колонизация". "Това стана през 2005-2009 г. с премиер Сергей Станишев."

"Къде беше тогава Корнелия Нинова?", реши той да прехвърли топката към БСП. От соцпартията сега повтаряли негови тези по лош начин.

"Какво точно да се изненадвам?", добави той, без да направи коментар за същността на сделката. 

След което съобщи, че ще подготви промяна в закона, "с която държавата да придобие блокиращата квота от 34%. Ако има съгласие, да стане - 100%".

"ГЕРБ казват - ние сме дясна пратия, пазарна икономика. Аз ще предложа това, нямам какво друго да направя", продължи той.

Сидеров щял да внесе в деловодството предожението и да види как ще реагират БСП и ГЕРБ.

Той не коментира и оставката на енергийната министърка Теменужка Петкова с аргумента, че не е разговарял с нея, но тя вероятно имала своите мотиви.

"Не е фатално, важното е да се върви напред. Новият министър на енергетиката ще бъде предложен от премиера, това е негово право", заключи Сидеров. 

Лидерът на "Атака", който наскоро каза, че предпочита да е галерист, обяви подкрепата си за идеята, която вчера "хрумна" на премиера Бойко Борисов - АЕЦ "Белене" да се строи съвместно от балканските държави.

"Аз съм сред политиците, които поддържаха проекта, обичам България и искам да има атомна енергетика", каза той. Разясни, че американците пречели преди на проекта.

"Сега се радвам, че явно положението в света се е поразместило, може да правим самостоятелни ходове",  даде Сидеров оценка на геополитическата ситуация и добави: "Това, което прави премиерът, е добро."

Според него Валери Симеонов нямал основания да се оплаква, че страда от липса на информация какво се случва в енергетиката.

"Не виждам основания да се оплакваме, че нямаме достъп някъде, той е на същия етаж като премиера, има информация", каза той.

Въпреки че нямали претенции в енергетиката, от "Атака" продължават да настояват за оставката за председателя на комисията по енергетика на НС Делян Добрев.

Той предизвика обаче гнева на Сидеров и сие с изявление, че "Атака" може да бъде заменена от "Воля". Изказването на Добрев било тенденциозно, смята шефът на атакистите. 

"Съкрушен съм", не ме интересува какво смята Делян Добрев. Защо го говори, ще бъде изяснено", каза той.

"И като шеф на комисията също не знам дали се справя добре", не пропусна да добави той.

Сидеров коментира и темата за коалиционните отношения - с ГЕРБ и вътре в "Обединени патриоти".

Според него "Атака" можела пак и самостоятелно да влезе в НС, както го била правила и преди. Но призова да не се цепят, защото предстоящите евроизбори били сложни и ако не били обединени, можели да останат с нулев резултат. Вече се появиха сигнали, че НФСБ и ВМРО може да не се явят заедно на изборите за европарламент.

"Мога и пак да вляза самостоятелно в парламента, ако се разтурим като коалиция. На мнение съм, че не трябва да се цепим на следващите избори, каквите и да са те. По ред се падат евроизборите и ако не сме обединени, ще постигнем нулев резултат, и ще кажат: тези се сриват. Трябва въпреки различията в характерите  и други особености да бъдем заедно", поиска той.