Американският Върховен съд ще разгледа днес спор за правата между "Майкросот" и министерството на правосъдието, предаде Ройтерс.

Магистратите трябва да решат дали законите позволяват прокурорите да принуждават технологичните компании да предават данни, съхранявани зад граница.

Деветимата съдии ще изслушат аргументи по дело, което противопоставя интересите на технологичните компании и защитниците на личните данни относно съхраняването на данни срещу исканията правоохранителните агенции да получават ключова информация за своите криминални и антитерористични разследвания.

Делото започна с прокурорска заповед от 2013 г. за мейлите на заподозрян в разследване за наркотрафик, съхранявани в компютърни сървъри на "Майкрософт" в Дъблин, Ирландия. От компанията обаче зададоха въпроса дали вътрешна заповед важи за съхранявани зад граница данни. От министерството на правосъдието заявиха, че тъй като "Майкрософт" е американска фирма, прокурорите в САЩ имат право да получат нейните данни.

Решение по спора трябва да бъде взето към края на юни.

През 2016 г. Втори нюйоркски апелативен съд взе решение в полза на "Майкрософт". То бе победа за технологичните компании, които все повече съхраняват данни в чужбина. Администрацията на президента Доналд Тръмп го обжалва пред Върховния съд.

Апелативните магистрати постановиха, че мейлите не влизат във вътрешните заповеди за претърсване, като се мотивираха със Закона за съхраняваните комуникации от 1986 г.

Американските технологични гиганти, които доминират на световния пазар, се опасяват, че клиентите ще прибягнат до услугите на други фирми, ако смятат, че правителството в САЩ посяга на базите данни по целия свят, без да бъдат променени американските закони.

"Майкрософт", която има 100 центъра за данни в 40 страни, е първата американска компания, която се противопостави на вътрешните заповеди за претърсване, насочени към съхранявани извън САЩ данни.

Клиентът на "Майкрософт", достъп до чиито мейли са искали властите, заяви пред компанията, че е живял в Ирландия, когато е регистрирал профила си.

Други компании като Ай Би Ем, "Амазон", "Епъл", "Веризон" и "Гугъл" заведоха дела в подкрепа на "Майкрософт".

Администрацията на Тръмп има подкрепата на 35 американски щата начело с Върмонт.