Ако Цветан Василев е желаел да се яви пред правосъдието, е можел да даде съгласие за приключване на екстрадиционното производство в Сърбия. Така че не е налице непреодолима фактическа или правна пречка делото "КТБ" да започне.

С това решение съдия Виржиния Петрова днес даде ход на т нар. разпоредително заседание преди процеса за организирана престъпна група, ограбила КТБ. На него се обсъждат въпроси като това подсъдно ли е делото на Спецсъда, всички ли са разбрали в какво ги обвиняват, има ли нередности за отстраняване в обвинителния акт, ще се присъединят ли граждански искове и други подобни.

17 от общо 18-те обвиняеми бяха дошли със защитниците си. Както и миналия път, стана ясно, че Василев е получил 4 вида книжа в Белград, но е изтъкнал като аргумент, че не може да дойде именно по причина, че е в екстрадиционна процедура по искане на България.

Адвокатите му приложиха и документи, че той не може да напуска адреса в Белград по решение на тамошния съд.

Считам, че в сегашната ситуация е невъзможно Цветан Василев да се яви дори да има желание. Още повече че екстрадиционното производство, което тече в Република Сърбия, е по искане на прокуратурата, а ние в момента сме вече в съдебна фаза. При тази ситуация в екстрадиционното производство в Република Сърбия настъпва допълнителна бъркотия, отчете адвокат Симеонов.

Не помогна и изтъкнатото от адвокатите на Василев обстоятелство, че неизвестно защо той все още е в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол и където и да мръдне, ще го задържат. От българската прокуратура и нашето бюро на Интерпол зависи да го "свалят" от издирване, след като е намерен преди повече от 3 г., изтъкна адвокат Константин Симеонов. 

"Единствено от волята на подсъдимия зависи да упражни правата си, като вземе участие в настоящия съдебен процес - постанови обаче съдийката. - Не се сочи ограничителна мярка, която да не може да бъде преодоляна с негово желание."

На днешното заседание имаше наблюдатели двама адвокати от Сърбия и САЩ.