"Булгартабак" затвори 130-годишна тютюнева фабрика в Баня Лука, столицата на Република Сръбска и втория най-голям град в Босна и Херцеговина, остави стотици без работа, а неплатените акцизи са за 2.1 милиона босненски конвертируеми марки (около 2.102 милиона лева). Това разкрива в свой материал днес местната медия Capital.ba.

В края на м.г. безработицата в Босна и Херцеговина беше 38.68%.

Екипът на изданието пише, че се потвърждава следприватизационният сценарий, за който работници от фабриката са предупредили правителството на Република Сръбска още през юни 2017 г. Новината за затварянето идва, след като "Булгартабак", собственик на тютюнева фабрика "Баня Лука", продадоха всички марки на "Бритиш Америкън тобако" (BAT). Поне сто души ще загубят работата си, след като още хора останаха на улицата, когато "Булгартабак" закри и промишлената обработка на тютюн.

Всичко това се случва въпреки меморандум, подписан с правителството на Република Сръбска при закупуване на мажоритарния дял от фабриката през 2013 г. Сред задълженията на "Булгартабак" е да се направи нов колективен трудов договор за служителите, както и да запази 250 работници за най-малко пет години в дейности, свързани с производството на цигари.

Председателят на синдикалната организация във фабриката Мирослав Маринкович обаче казва, че инвестициите в производството са незначителни и са били вкарани само две машини. 

Към момента директорът Григор Пеев е освободен, а на негово място със задачата да приключи затварянето на някогашния тютюнев гигант "Баня Лука" е назначен Саво Чорбаджиев. Работниците са били информирани за закриването на 130-годишната фабрика и като мотив е било изтъкнато, че "Булгартабак" "вече няма финансов план и не се занимава с тютюневата промишленост". Това е било съобщено и на правителството на Република Сръбска. Не е ясно какво ще направи правителството и дали ще предприеме стъпки за спасяването на предприятието. Срещата на екип от правителството с работници е насрочена за днес, 27 февруари.

"Уморени сме от тази история. Григор Пеев беше освободен преди месец и Сава Чорбаджиев дойде на  негово място. Обърнахме се към правителството да не позволи да бъде затворен заводът и да помогне колкото е възможно повече - ако е възможно. Във вторник (27 февруари) ще дойде представител на "Булгартабак холдинг" и ще научим повече. Вече десет години сме в тая каша и всичко е било борба. Сега сме в много трудно положение. Стотици работници са напуснали тук, няма никой друг", каза Маринкович.

Всички опити на медията да се свърже с Григор Пеев са били безуспешни. Председателят на синдиката на работниците от земеделието и хранителната промишленост Александър Томич казва, че ще знаят повече след срещата с правителството.

Още през юни миналата година BAT официално поиска от Съвета за конкуренция на Босна и Херцеговина да одобри приемането на всички марки цигари, произведени в "Тютюнева фабрика Баня Лука" от дружеството "Булгарабак холдинг" и свързаното с него дружество "Благоевград-БТ" и неговия търговски обект "Лафка". Профсъюзът информира правителството за това, защото все още действащият меморандум задължава "Булгартабак" да задържи работниците и производството за три до пет години.

Само преди осем месеца директорът на завода Григор Пеев заявил, че не вижда причина за загрижеността на работниците. "Това е частен бизнес и мисля, че сме на точното място. През три години направихме много инвестиции, така че няма причина хората да се страхуват", казва Пеев през юни м.г.

Според изданието обаче новите собственици имат и неплатени акцизи за 2.1 милиона босненски конвертируеми марки - около 2.102 милиона лева, както и ДДС за 378 630 конвертируеми босненски марки (приблизително същата сума и в левове). Актът на данъчните е бил обжалван. 

Милионният дълг се дължи на това, че поради изтекъл срок на годност били унищожени запаси от цигари, предназначени за износ, но без да е платен предварително акцизът. Според неофициална информация тютюневата фабрика дори нямала лиценз за производство на тази марка цигари. Името на "Булгаргабак" фигурираше в доклад на турските служби за контрабанда на цигари.

 "Булгартабак" купи 55% от фабриката в Баня Лука през 2013 г. за 4.5 милиона босненски конвертируеми марки. Чрез търгово предложение увеличи дела си до 90%, а през миналата година стана изцяло собственик на цигарената фабрика.