Сексуални услуги в замяна на хуманитарна помощ са искали доставчици на храна и други стоки от първа необходимост от жени в Сирия, разкрива Би Би Си.

Въпреки че преди три години подобни разкрития за злоупотреби в бежански лагер в Йордания предизвикаха реакция от страна на ООН и други международни организации, нови данни сочат, че порочната практика продължава в южните части на страната.

От ООН коментират, че нямат информация за подобни случаи и не проявяват толерантност към насилието над жени.

Пред Би Би Си хуманитарни работници разказват, че сексуалната експлоатация от страна на местните организации, с които работят, е толкова широко разпространена, че някои сирийки отказват дори да отидат в центровете за раздаване на помощи, защото близките им ще решат, че продават телата си за храна и други основни стоки.

Според един от източниците на британската медия хуманитарните агенции са наясно с проблема, но си затварят очите, защото помощите могат да стигат до хората единствено чрез местните власти, които обикновено са отговорни за посегателствата.

От доклад на Фонда на ООН за населението, който се базира на проучвания, проведени през 2017 г., става ясно, че предоставянето на хуманитарна помощ в замяна на сексуални услуги е практика в много региони на разтърсванато от гражданска война Сирия.

"Има случаи, когато момичета и жени се омъжват за хора от местните власти за кратко. Те им предоставят храна в замяна на сексуални услуги. Доставчици на помощи настояват да носят храната до домовете на жени, за да "получат нещо в замяна", или им дават помощите само ако жените се съгласят да ги посетят или в замяна на "прекарана нощ с тях", пише в доклада.

"Момичета и жени без защита от страна на мъж, например вдовици и разведени, са особено уязвими за подобни посегателства."