На сбирка на турската управляваща "Партия на справедливостта и развитието" в Югоизточен Анадол партийният лидер Реджеп Тайип Ердоган изкара на трибуната едно момиченце, облечено във военна униформа. Когато президентът попита детето дали е готово да стане мъченица, 6-годишното момиченце избухна в сълзи - очевидно от притеснение. Но Ердоган го скастри: "Войниците не плачат. Когато паднат в бой, ние ги покриваме с националния флаг."

"Това не е държава, а капан за деца"

Изявата на Ердоган предизвика остри реакции в социалните мрежи. "Държавата не съществува, за да убива децата си, а за да им осигури по-добър живот", пише един от участниците в дебатите. Друг критикува нерадостната съдба на децата в Турция: "Женят ги още като малолетни, убиват ги, насилват ги, превръщат ги в мъченици. Това не е държава, а капан за деца." Трети пък се възмущава, че в Турция децата са употребявани за политически цели: "Има хиляди начини да злоупотребиш с едно дете. Но най-отвратителният от всички е, когато автократи използват деца за собственото си политическо шоу, а родителите го позволяват. Една част от турските избиратели ще влязат в историята като покровители на злоупотребите с деца."

Привържениците на Ердоган обаче също са активни в мрежите. Един от тях пише в туитър: "Вижте, идиоти такива, любовта към Ердоган не може да бъде купена с юфка или с дървени въглища. А децата пък изобщо не могат да бъдат подкупвани с пари." Друг нарича Ердоган "велик мъж".

Децата като средство за пропаганда

Това съвсем не е първият случай в Турция, в който деца са използвани за пропаганда. Само ден преди случката с Ердоган и момиченцето държавната телевизия TRT помести на интернет страницата си едно видео, в което друго дете - 6-годишният Иса, отправя следното послание: "Баща ми и другарите му от Свободната сирийска армия се бият рамо до рамо с турските войници срещу сепаратистката терористична организация ПКК. Нека Господ пази нашите бойци, за да победят. Благодаря на нашия президент, който ми е като дядо. На него и на Господ  дължа това, че мога да ходя на училище и да се чувствам защитен. Дано Бог му се отблагодари - на него и на турския народ." Видеото завършва с това как шестгодишното момче разглежда на лаптоп заедно със свое приятелче снимки на баща си във военна униформа.

В тази връзка адвокатката Седа Билен, специалистка по правата на децата, припомня, че Турция е подписала редица международни спогодби. "Тези международни документи забраняват въвличането и рекрутирането на деца за нуждите на въоръжени конфликти. Но понеже те не се спазват, децата се превръщат в най-големите жертви на войни. За тях няма нищо по-опасно от войната. Затова всеки възрастен трябва да пази децата от войни и въздействията от тях, включително когато това не е закрепено със съответната спогодба", казва Билен пред "Дойче веле".

"Дойче веле"