Полша има три месеца да отговори на препоръките на Европейския съюз за върховенството на закона, заяви първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс. Той представи мотивираното предложение на Комисията за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което предвижда като крайна мярка ограничаване на членските права на държава, която грубо нарушава принципите на Евросъюза.

"Всеки диалог е полезен само ако са постигнати резултати... Поискали сме от Полша отговор в тримесечен срок. Ще реагираме на основата на този отговор и след това ще се явя пред Съвета и ще информирам за резултатите от този обмен", каза Тимерманс днес в Брюксел.

Той отбеляза силната подкрепа на министрите от Съвета по общи въпроси за диалога с Варшава, но и твърдото заставане зад действията на Еврокомисията.

"Намерих за вдъхновяващ начина, по който всички представители, изказали се на дебата в Съвета подкрепиха върховенството на закона като изначален принцип, обуславящ функционирането на Европейския съюз. Няма съмнение, че независимостта на съдебната власт е същностен елемент от върховенството на закона, а върховенството на закона е фундамент на Европейския съюз. Това е мнението на всички около масата и то бе заявено."

Тимерманс отбеляза конкретните проблеми, свързани с Конституционния съд, Върховния съд, Висшия съдебен съвет и функционирането на прокуратурата.

"Ние не оспорваме правото на която и да държава членка да реорганизира съдебната си система", заяви още Тимерманс. "Но нуждата от реформа на съдебната власт никога не може да бъде извинение за разширяване на политическия контрол върху тази власт. Съдебната власт следва да е независима. Разделението на властите е фундаментален принцип на Европейския съюз и основополагащ елемент за функционирането му."

В края на миналата година Еврокомисията предложи Европейският съвет да задейства наказателна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Решението е взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според ЕС налага политически контрол над съдебната система.

Това се случи в отговор на прокарването на три спорни законопроекта от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", които според Еврокомисията поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната. Десетки хиляди поляци протестираха след като долната камара на полския парламент ги прие. По-късно президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона. 

Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Предвиждаше се всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Жобро да бъдат пенсионирани, а изискванията към бъдещите върховни съдии да бъдат намалени, което би позволило на управляващите да назначат лоялни към партията магистрати.

Според друг законопроект под контрола на парламентарното мнозинство попада Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.